Menu Zavřít

Podvacáté v zisku

20. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Harley-Davidson

MMF24

PRAHA (tpk) - Řadu rekordních výsledků amerického výrobce Harley-Davidson nepřerušil ani rok 2005. Podvacáté se tak loni společnosti podařilo zvýšit tržby, čistý zisk i počet prodaných motocyklů. Zásluhu na tom měly mimo jiné aktivity mimo severoamerický trh, kde prodeje vzrostly o patnáct procent. „Nová modelová řada, představená v červenci loňského roku, pomohla ve druhém pololetí k nárůstu prodejů po celém světě o 8,3 procenta. Během roku stoupaly prodeje našich motocyklů také díky tomu, že jsme dokázali zaujmout více žen. Zvolená strategie tak začíná přinášet výsledky,“ uvedl generální ředitel společnosti Jim Ziemer.
Harley-Davidson si v minulém roce koupilo 329 tisíc zákazníků, což znamenalo oproti roku 2004 nárůst o 3,7 procenta. Tržby stouply o 6,5 procenta na 5,34 miliardy dolarů a čistý zisk šel nahoru o 7,8 procenta na 959,6 milionu. Na výsledcích se projevily především prodeje motocyklů, za něž loni Harley-Davidson utržil 4,18 miliardy dolarů. Prodej originálních náhradních dílů a příslušenství vynesl 815,7 milionu a motocyklové oblečení spolu s dalšími výrobky s kultovním logem přispělo k tržbám částkou 247,9 milionu dolarů.
Z celkového počtu 329 prodaných motocyklů jich 253 tisíc skončilo ve Spojených státech. Druhým největším trhem byla v minulém roce Evropa s 29 tisíci motocyklů, za níž následovalo Japonsko a Kanada s jedenácti tisíci. Letos by výrobce z Milwaukee ve Wisconsinu chtěl prodat kolem 350 tisíc motocyklů. „Vyhlídky na zvyšování prodejů nadále zůstávají pozitivní a počítáme s pěti až devítiprocentním růstem. Zisk na akcii by měl letos stoupnout o jedenáct až sedmnáct procent,“ tvrdí Ziemer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).