Menu Zavřít

Podzimní mobilní megatendr

13. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Elektrárenský gigant utratí za mobilní služby přes 100 milionů korun ročně

Na českém telekomunikačním trhu se schyluje k největšímu obchodu roku. Elektrárenský gigant ČEZ totiž plánuje vyhlásit tendr na dodavatele mobilních telekomunikačních služeb. Na konci letošního roku vyprší tříletý kontrakt mezi firmou ČEZnet, jež je servisní organizací skupiny ČEZ pro oblast telekomunikací, a společností Telefónica O2 Czech Republic. Největší česká telekomunikační firma je výhradním dodavatelem služeb pro bezmála 38 tisíc služebních a partnerských mobilů zaměstnanců skupiny ČEZ. Podle zdrojů týdeníku EURO platí koncern za mobilní služby sumu přesahující sto milionů korun ročně, další desítky milionů platí v rámci systému partnerských mobilních čísel zaměstnanci skupiny ČEZ. Tendr, který donutí některé mobilní operátory jít s cenou „na dřeň“, by měl být otevřen na podzim letošního roku.

Dlouholeté partnerství.

ČEZ spolupracuje s Eurotelem, jehož nástupcem se loni stal operátor Telefónica O2, již od počátku devadesátých let, kdy začaly být mobilní telekomunikační služby v Česku vůbec nabízeny. Na podzim roku 2004 vypsala společnost ČEZnet, která je 100procentní dcerou koncernu ČEZ zajišťující telekomunikační řešení pro celou skupinu, výběrové řízení na mobilního operátora. Kromě současného operátora Eurotelu, ČEZnet oslovil i T-Mobile, tehdejší dvojku českého mobilního trhu. Na základě předložených nabídek byl vybrán Eurotel a v prosinci 2004 byl uzavřen tříletý kontrakt.
ČEZnet v současnosti eviduje více než 24,5 tisíce služebních SIM karet zaměstnanců skupiny ČEZ a zhruba 13,5 tisíce telefonních čísel, respektive mobilních účtů, které přeprodává zaměstnancům skupiny či jejich rodinným příslušníkům za ceny, jež sám platí Telefónice (viz 88 haléřů za minutu). Jen za mobilní telekomunikační služby utratí ČEZ ročně přes 100 milionů, další desítky přitékají operátorovi ze zaměstnaneckých SIM karet. A to jsou ceny, které Telefónica O2 účtuje ČEZnetu, několikanásobně nižší než na běžném retailovém trhu. „Jsme megaklientem Telefóniky, zřejmě největší korporátní zákazník v zemi, což se odráží ve velké výhodnosti tarifů, jež nám Telefónica O2 poskytuje,“ říká Kamil Čermák, šéf společnosti ČEZnet.

CIF24

Na dřeň.

Na konci letošního roku však partnerství ČEZnetu a Telefóniky skončí. A bude-li si chtít Telefónica O2 největší českou firmu udržet, zřejmě bude muset jít s cenou hodně dolů. ČEZnet má totiž v plánu v rámci výběrového řízení oslovit všechny tři mobilní operátory na českém trhu. Tedy i Vodafone, jehož předchůdce Oskar zůstal před třemi lety mimo zájem ČEZnetu, neboť nebyl do tendru vůbec pozván.
„Vodafone je v Česku v korporátním segmentu velmi slabý, ale rád by nějakou silnou firmu získal. Je proto pravděpodobné, že v tomto tendru půjde s cenou doslova na dřeň,“ řekl týdeníku EURO zdroj, jenž si nepřál být jmenován. „Telefónica zároveň naznačuje, že nehodlá do výběrového řízení nasadit tak nízké ceny, se kterými vyhrála tendr ČEZnetu před třemi lety,“ dodává zdroj.
„My se chováme čistě jako servisní organizace skupiny ČEZ, hledáme na trhu největší výhody pro celou skupinu, tedy i nejnižší ceny mobilních služeb. Předpokládám, že tomu tak bude i ve výběrovém řízení, jež pod kuratelou centrálního nákupu ČEZ vypíšeme po prázdninách,“ uzavírá Čermák.

88 haléřů za minutu O tom, jak si mobilní operátoři váží velkých korporátních zákazníků, svědčí ceník, který Telefónica O2 vytvořila pro zaměstnanecké tarify ČEZnetu. Každá osoba, jež pracuje pro skupinu ČEZ, si od ČEZnetu může pořídit dvě soukromá mobilní telefonní čísla, přičemž si může vybrat ze tří různých tarifů. Ten nejlevnější, s názvem Standard, má měsíční paušál 83 korun bez DPH, ve kterých je obsaženo 100 volných minut a dvacet SMS zdarma. Po vyčerpání volných minut může uživatel volat do sítě O2 za 88 haléřů za minutu (bez DPH) - hovor do sítě ostatních mobilních operátorů stojí 1,75 koruny za minutu (opět bez DPH), stejnou sazbou je zpoplatněno minutové volání do pevné sítě. Nejvyšší zaměstnanecký tarif – Business - stojí měsíčně 348 korun, přičemž obsahuje 100 bezplatných SMS zpráv a 550 volných minut, jež jsou uplatnitelné na hovory do sítí všech mobilních operátorů v Česku a na pevné linky. Za 160 korun měsíčně si navíc může uživatel přiobjednat službu pro připojení k internetu přes mobilní telefon. Je pravděpodobné, že ceny pro služební mobily zaměstnanců ČEZ jsou ještě nižší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).