Menu Zavřít

POHÁDKY A SLIZKÝ BYZNYS

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

D a n i e l     G l a d i š

Obchodník s cennými papíry, rocker a jeden z nejbohatších českých podnikatelů Daniel Gladiš se takřka přes noc stal i jedním z nejznámějších. Neznámí zločinci mu unesli dceru. I když dceru získal zpět, následující den emigroval ze země. „Možná konečně napíšu knížku pohádek,“ řekl v Londýně v rozhovoru pro týdeník EURO.

Daniel Gladiš (30) se narodil ve Frýdku-Místku a vystudoval Vysoké učení technické v Brně. V době studia druhé vysoké školy, Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity, založil společně se svým spolužákem Karlem Bastlem a americkým učitelem Michaelem Hobbsem makléřskou společnost Atlantik finanční trhy. „Jednou jsme večer s Michaelem u vína přemýšleli, co dál. Rozhodli jsme se založit společnost, která jednou bude nejlepším obchodníkem s cennými papíry v České republice, říká Gladiš. Společnost rychle rostla a vybudovala si dobrou pověst. Od britského měsíčníku Euromoney získala dvakrát za sebou ocenění pro nejlepšího tuzemského obchodníka s cennými papíry. „Na toto ocenění jsme obzvláště pyšní, protože je udělováno na základě ankety mezi investory.

Hobbs odešel z Atlantiku pro neshody v názorech na řízení firmy. Až do své smrti loni v červnu ale zůstal jejím spolumajitelem. Zemřel na infarkt při koupeli ve vaně.

Atlantik FT dosáhl loni zisku 40 milionů korun při obratu 112 miliard. Management firmy očekává letos zvýšení obratu o dalších sto procent. Daniel Gladiš se objevoval nejen v přehledech nejbohatších a nejúspěšnějších českých podnikatelů, ale také často sám komentoval a analyzoval dění na českém kapitálovém trhu.

Ve volném čase holduje rockové muzice, první deska by mu měla vyjít do konce letošního roku.

Se ženou Jarmilou má dvě děti, tříletou dceru a ročního syna. Žili v luxusní vile na kraji Brna. Ve finančních kruzích je dobře znám i jeho bratr David, který byl poradcem ministra financí Ivana Pilipa a nyní radí prezidiu Komise pro cenné papíry.

Poklidný život úspěšného mladého muže jako blesk z čistého nebe narušil poslední zářijový úterek. Gladiše přepadli čtyři ozbrojení muži, právě když vedl svou tříletou dceru do školky. Dítě si vzali jako rukojmí a po otci chtěli desetimilionové výkupné. Gladiš se rozhodl zaplatit a emigrovat. Z neznámých motivů únosci Gladišovi nezatelefonovali, kam má peníze přinést, ale po mnoha dlouhých hodinách Terezku vysadili v centru Brna. „Nebudu žít v zemi, kde se poctiví lidé musí bát o svoji bezpečnost, sdělil již z ciziny.

V londýnské mexické restauraci Café Pacifico, kde se dříve často setkával se svými klienty, čtrnáct dnů po emigraci rekapituloval únos a přemýšlel co dál. „Býval jsem tu poměrně často. V našem byznysu je totiž potřeba si klienty hýčkat a zvát je na večeře. Někteří brokeři na světových trzích pro významné klienty pořádají třeba večírky v letadle nebo výlety na Safari. Je to ale divné, celý ten byznys mi nyní připadá slizký. Možná půjdu dělat něco úplně jiného.

CIF24

Dále sice zůstává majitelem třetinového podílu v Atlantiku, ale řízením společnosti již byli pověřeni Vratislav Svoboda a Alan Henson. „Určitě bych mohl pracovat v oboru, protože většina našich klientů působí v zahraničí. Někteří i v zemi, kde jsem se rozhodl žít. Ale trochu mě brzdí podíl v Atlantiku, protože by to byl evidentní konflikt zájmů a s tím by mě nikdo nezaměstnal. A vážně se vrací ke staršímu nápadu napsat knihu pohádek pro děti. „Když čtu dětem novější pohádky, tak se mi zdají strašně odbyté a povrchní.

Do ČR se v nejbližších dvou letech vrátit nehodlá, pokud policie nevypátrá jeho únosce. Přesto ji za dobu svého skrývání v zahraničí již třikrát navštívil. Poprvé si tajně přijel zařídit několik osobních záležitostí, podruhé se nechal na policejní služebně v západních Čechách vyslechnout policisty a potřetí přijel na Staroměstské náměstí na tiskovou konferenci. Zdá se, že šok způsobený únosem pomalu odeznívá a finančník Gladiš ze svého radikálního útěku pomalu slevuje. Z exilu však ještě stihl poslat vzkaz českým zákonodárcům: „Až bude někdy Parlament schvalovat Zemanův návrh na majetková přiznání bohatých lidí, tak by si měli poslanci vzpomenout na můj případ. Protože tím dají zločincům k dispozici seznam bohatých lidí a oni si budou moci jenom odškrtávat, tak toho už máme. Únosci budou vědět, jak je kdo bohatý, kolik peněz mohou žádat jako výkupné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).