Menu Zavřít

Pohledávky zaplatí ze svého

17. 12. 2004
Autor: Euro.cz

PGRLF

ebf - tip - debata

PRAHA (rek) - Pětimiliardový balík pohledávek České konsolidační agentury (ČKA) za potravinářskými a zemědělskými firmami hodlá Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) zaplatit ze svých zdrojů. Fond tak sice o miliardu sníží objem spravovaného majetku (aktuálně má pět miliard korun), z jehož výnosů financuje zemědělské programy, předseda představenstva Lubomír Netolický však předpokládá, že výtěžnost balíku bude vyšší než investovaná částka a v konečném efektu portfolio aktiv rozšíří.
S převodem pohledávek se již několik měsíců čeká na pokyn ministerstva financí. Zcela určitě k němu nedojde letos. „ČKA nyní dostala od ministra financí Sobotky za úkol požádat PGRLF, aby agentuře sdělil, zda má dostatek prostředků na profinancování této transakce. Poté bude proces pokračovat dál,“ řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.
Lubomír Netolický týdeníku EURO minulý týden potvrdil, že investice v žádném případě neohrozí financování zemědělských programů. Z výnosu konzervativních aktiv fond hradí svou vlastní činnost i část dotačních titulů, v letošním roce v objemu 350 milionů korun. Z rozpočtu kapitoly zemědělství obdržel 620 milionů korun, ačkoliv měl přislíbeno 1,05 miliardy. Příští rok to má být kolem 600 rozpočtových milionů.
Pro státní rozpočet je převod pohledávek na PGRLF výhodný. ČKA by si do kolonky příjmů připsala miliardu a vymáhání pětimiliardových dluhů by přesunula na PGRLF. Navíc se dvacetiprocentní výtěžnost podobných pohledávek řadí k těm výhodnějším. Největší podíl v balíku je dluh Setuzy, který dosahuje tří miliard korun. Fond by také řešil takzvanou Nemethovu pohledávku za 552 milionů korun, kterou vlastní Setuza. Předpokládá její kapitalizaci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).