Většina znalců uznává, že známá klasická cuvée z Bordeaux jsou geniálními kompozicemi chuťových a vonných vlastností pěstovaných odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, stejně jako tamních jedinečných terroirů. O tom, že tyto ikony mezi víny jsou věčnou výzvou k následování pro mnoho dalších tvůrců velkých vín, svědčí jejich odhodlané úsilí a produkty, které lze nalézt snad v celém vinařském světě. Není proto ani divu, že tato inspirace nachází stále častěji odezvu i v mnohem jižnějších oblastech.
Producent
K neobyčejně zajímavým vinařstvím, v nichž je kuplážím tohoto typu věnována pozornost a v nichž také představují velký podíl produkce, je rodinný podnik Edi Simčiče ve slovinské oblasti Goriška Brda ve vesnici Vipolze. Vinařství hospodaří na deseti hektarech vinic, které jsou rozprostřeny na mírných jižních a jihozápadních svazích v nadmořské výšce nepřesahující 150 metrů. Osázeny jsou poměrně širokou skladbou vín, jako jsou bílé odrůdy Beli Pinot, Sivi Pinot, Rebula, Chardonnay a Sauvignon a červené Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Edi Simčič, stejně jako další vinařští producenti v této oblasti, je zastáncem ekologické produkce, při níž jsou používány jen tradiční, převážně ruční způsoby ošetřování vinic zásadně bez aplikace chemických prostředků, jakými jsou obligatorní herbicidy, případně insekticidy. Pozornost je také věnována ruční probírce hroznů během vegetace a při sběru tak, aby pro následnou vinifikaci byly použity jen plně vyzrálé hrozny, které mohou vytvořeným vínům dodat plný a koncentrovaný ovocitý charakter. Vinařství je vybaveno dnes běžnými moderními technologiemi pro zpracování hroznů, pro dozrávání prakticky všech vín jsou používány sudy typu barrique z francouzského dubu, ve kterých jsou vína školena od dvanácti do 36 měsíců. Do distribuce jdou vína až po uplynutí šesti měsíců od nalahvování, kdy dochází k jejich doškolení a stabilizaci senzorických vlastností.
Export
Při naší návštěvě vinařství Edi Simčiče jsme měli možnost ochutnat prakticky celý sortiment z aktuální nabídky vín a na základě této zkušenosti můžeme konstatovat, že bílá vína převážně odpovídající výše uvedené odrůdové skladbě patří k nejlepším z této oblasti. Zvláštní pozornost sizaslouží kupláže typu Bordeaux nazvané Duet, Duet Lex, Triton Lex, Kolos a Bosa Rosa, které jsou zdařilými kompozicemi Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc s převažujícím podílem Merlotu. Všechna testovaná vína měla charakteristickou plnou barvu s bohatou a jemnou strukturou chutí včetně pestré palety aroma, a tak ani není divu, že více než polovina produkce se exportuje, a to na náročné trhy, jakými jsou Spojené státy, Velká Británie, Japonsko nebo Itálie.
Náš tip
Duet Lex 2003 je vínem komponovaným na bázi 80 procent Merlotu a po deseti procentech Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc. Zrálo 36 měsíců v nových francouzských sudech typu barrique a šest měsíců v láhvi. Vyznačuje se středně plným tělem, jemnou chutí se švestkovými až ostružinovými tóny a přiměřeně dlouhou dochutí, ve které se projevují nasládlé hedvábné taniny s jemnými doteky vanilky a čokolády. Toto osobité víno je na vrcholu pitelnosti, a proto by doba případné archivace neměla překročit dva až tři roky. Milovníky vín potěší nejenom jako doplněk vybraných pokrmů, ale i jako vytříbený nápoj pro chvíle pohody.
HODNOCENÍ
Vzhled vína (max. 15) 13 bodů
Vůně vína (max. 30) 26 bodů
Chuť vína (max. 44) 41 bodů
Celkový dojem (max. 11) 9 bodů
Celkem (max. 100) 89 bodů
Stupnice časopisu The Wine Spectators
100–96 bodů mimořádné víno
95–90 bodů nejlepší víno
89–80 velmi dobré víno
79–70 bodů průměrné víno
69–60 bodů podprůměrné víno