Menu Zavřít

Pohroma pro Evropu: stárnoucí pracovní síla

19. 8. 2016
Autor: Hynek Glos

Již dlouho se hovoří o tom, že stárnoucí populace bude pro Evropu v příštích letech pořádnou výzvou. Odborníci přichází s varováními, jaké dopady bude mít na státy navyšování podílu důchodců vůči mladým lidem v produktivním věku. O něco méně se ale mluví o zvyšování průměrného věku pracujících lidí. Následky to přinese výrazně negativní.

Změny ve věkovém složení pracovní síly povedou k ostrému poklesu v produktivitě práce a přinesou další ekonomické problémy. Tvrdí to alespoň trojice ekonomů Mezinárodního měnového fondu.

Podle analýzy vzroste v příštích dvaceti letech podíl pracovníků ve věku od 55 do 64 let o třetinu, tedy z dnešních patnácti procent na dvacet. A protože výkonnost jednotlivých věkových skupin se liší, dopad to bude mít i na produktivitu práce. Otázkou je, jak výrazný.

Teorií je tu hned několik. Na jednu stranu mohou léta zkušeností zvyšovat produktivitu starší generace. Na druhou stranu jdou ale ruku v ruce s věkem i zdravotní potíže a zastaralé dovednosti. U různých zaměstnání se situace liší. Obecný předpoklad je ale ten, že produktivita s věkem stoupá, u čtyřicátníků a padesátníků dosahuje vrcholu a pak začíná klesat.

Trojice ekonomů zkoumala ve své analýze vzorek evropských zemí mezi lety 1950 a 2014. Výsledek? Nárůst podílu pracovníků ve věku od 55 do 64 let o pět procentních bodů vedl k poklesu produktivity práce o zhruba tři procenta. Pro Evropu tedy žádná radostná zpráva. I vzhledem k tomu, že americká pracovní síla stárnout nebude, naopak by se měla lehce omladit.

Alarmující je i druhý závěr analýzy, která se zaměřila především na eurozónu. Břemeno, které s sebou stárnoucí generace přinese, dopadne na státy rozdílně. Nejhůře na ty, které mají ekonomických problémů plno už nyní: Řecko, Španělsko, Portugalsko a Itálii. Země by kvůli současným potížím naopak potřebovaly rychlý růst produktivity. Jak problém řešit? Závěry ekonomů zní jednoduše: kvalitní zdravotní péče a kurzy, díky kterým pracovní dovednosti starší generace nezastarají.

Přečtěte si také:

V Británii již pracuje více než milion Východoevropanů

MMF24

Miroslav Zámečník: Obtížné generační hledání

Mladí chudnou. V Británii se prohlubují mezigenerační rozdíly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).