Menu Zavřít

Pohyblivé záruky

25. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Ekologie

PRAHA (bor) - Fond národního majetku (FNM) podepsal se společnostmi Spolana a Chemopetrol dodatky ke smlouvám, na jejichž základě stát garantuje odstraňování ekologických škod v areálech firem. Smlouvy se vztahují na ekologické škody, které vznikly před privatizací dotyčných společností. Spolana i Chemopetrol jsou dceřiné firmy holdingu Unipetrol.
U Spolany fond garantuje odpovědnost za staré ekologické zátěže v maximální výši 6,33 miliardy korun, u společnosti Chemopetrol se zaručil za dekontaminace až do výše 6,012 miliardy korun. „Garance nebyly zvýšeny, jedná se o snížení záruk pro Chemopetrol a zvýšení pro Spolanu. Celková garance v rámci Unipetrolu není vyšší,“ sdělila týdeníku EURO mluvčí FNM Petra Krainová.
Dodatky ke smlouvám schválila před koncem loňského roku vláda. Fond národního majetku plánuje, že letos investuje do odstraňování ekologických zátěží ve Spolaně 1,1 miliardy korun, v Chemopetrolu 408 milionů korun. Za odstranění ekologických škod ve Spolaně stát dosud utratil 684,5 milionu, v Chemopetrolu pak 1,5 miliardy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).