Menu Zavřít

Pojišťovací tendr

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Výběrové řízení vyhrála společnost Renomia

Výběrové řízení na pojišťovacího makléře pro státní podnik Letiště Praha vyhrála minulý týden Renomia. Týdeníku EURO to potvrdila generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová. Tento broker však na Letišti Praha působí už od srpna 2003. Jak se tam dostal, ale přesně neví ani ředitelka Černochová. A Martin Kačur, jenž letiště řídil před Černochovou, týdeníku EURO potvrdil, že Renomia tenkrát nebyla vybrána ve výběrovém řízení.
Letiště Praha už loni na podzim prostřednictvím Renomie vybíralo v tendru pojišťovnu na pojištění majetku. Je však zarážející, že pojišťovnu nevybírala firma Optimus Brokers - stávající makléř Letiště Praha. Firma Optimus Brokers byla letištěm za správce pojistky vybrána ve výběrovém řízení už v roce 1997. „Loni v létě jsme včas upozornili Letiště Praha, že je třeba vypsat soutěž na pojišťovnu. Předpokládali jsme, že výběr provedeme my, jako správce pojistky. K našemu velkému překvapení nám sdělili, že to zařídí Renomia,“ řekl týdeníku EURO Josef Žáček, ředitel Optimus Brokers.
Toto podivné „dvoumakléřství“ vzniklo na letišti v době, kdy se stavěl terminál Sever 2. Zástupcům Optimus Brokers bylo sděleno, že Renomia, jež pracovala pro stavební firmy, zajistí pojištění stavebních a montážních rizik. Týdeník EURO se minulý týden snažil získat vyjádření zástupců Renomie, avšak ředitelka společnosti Jiřina Nepalová na dotaz redakce nereagovala.
A proč Letiště Praha vypsalo tendr na pojišťovacího makléře, když pro tyto služby mělo již od roku 1997 v soutěži vybraného brokera? „Snažili jsme se získat co nejkvalitnější služby. Rovněž existoval podnět - nikoliv úkol - od dozorčí rady, abychom tendr vypsali. A chtěli jsme také ověřit aktuální nabídky na trhu, protože ten je poměrně dynamický,“ řekla týdeníku EURO ředitelka Černochová.
Jednou z hlavních podmínek tendru byly „zkušenosti s výkonem činnosti pojišťovacího makléře na mezinárodním letišti“. Tedy je zřejmé, že na tomto poli má největší renomé Optimus Brokers, jelikož pro letiště pracuje již desátým rokem. Tendr byl otevřený všem, ale Letiště Praha přímo oslovilo devět makléřů, mezi nimiž překvapivě nefiguroval Optimus Brokers. Renomia ano.
Jelikož bylo z podmínek tendru jasné, že Letiště Praha potřebuje odborně zdatného makléře, který zprostředkuje velký objem pojistného, Optimus Brokers se spojil s nadnárodní společností Aon Stach, jež ve světě poskytuje služby desítkám letišť. Do druhého kola tendru postoupili čtyři uchazeči: Marsh, Renomia, Aon Stach/Optimus Brokers a Respect. Z devítičlenné komise vyhodnotilo sedm lidí nabídku Renomie jako nejlepší, zbylí dva ji posunuli na druhé místo.
Na dotaz týdeníku EURO, zda tendr nebyl vypsán jen proto, aby Renomia mohla působit ve společnosti Letiště Praha už jako firma vybraná ve výběrovém řízení, odpověděla ředitelka Černochová: „Podmínky i kritéria byly nastaveny pro všechny uchazeče stejně. Výběrové řízení proběhlo zcela transparentně a nediskriminačně. Jsme přesvědčeni, že Renomia nejlépe splnila komplexní požadavky a hodnotící kritéria.“
Renomia je v současnosti lídrem na trhu pojišťovacích makléřů. V uplynulém období ji významné zakázky zajistily státem ovládané podniky, jako jsou Skupina ČEZ, skupina Unipetrol, Český Telecom či Čepro. A dnes už i Letiště Praha.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).