V Burgenlandu vyzrává frankovka do mimořádných jakostí
Zdá se, že česká vinařská veřejnost vzala po letech ataků a rozsáhlých podpůrných akcích rakouské vinaře konečně na vědomí. Zatímco po dlouhou dobu se rakouskými víny v tuzemsku zabývaly dvě tři společnosti, v posledních letech se jejich počet rozrostl na více než třicítku. To s sebou přineslo rozšíření kvalitativního záběru vín o oblasti Rakouska naší široké vinařské veřejnosti dosud jen málo známé. Oblasti, které mnohdy rodí mimořádná vína se světovým renomé. Nahlédněme dnes do dvou, které patří právě k těm vysoce respektovaným a jejichž produkty k nám dlouho nemohly najít cestu.
Jednou z nich je Burgenland, obkličující svými vinicemi Neziderské jezero při rakouské hranici s Maďarskem a od něj splývající k jihu. Co do velikosti je oblastí významnou, se svými čtyřmi podoblastmi představuje v celorakouském měřítku třicetiprocentní podíl. To ale není to, co nás dnes zajímá. Oblast je proslulá především svými červenými víny, doma je tu hlavně frankovka. Ta zde vyzrává do mimořádných jakostí, které přinášejí vínům nejedno ocenění na světových soutěžích.
O pozornost se stále důrazněji hlásí i jiná oblast, od Burgenlandu jihozápadně položené Štýrsko. Před třemi lety přejmenované na Steierland zaujímá v celorakouské rozloze viničních tratí něco pod sedm procent. Nevelkou plochu však tamní vinaři nahrazují jedinečností svých vín. Stejně drsná, jako je zdejší zbrázděná země, jsou i štýrská vína. Vedle tamního fenoménu Schilcheru z odrůdy Bauer Wildbacher jsou to především sauvignony, které se úporně a úspěšně derou do výseče světového vinařského zájmu.
K českému konzumentovi se vína ze zmíněných oblastí dostávají například prostřednictvím společnosti Austria Wein, která se právě na speciality vinařské produkce našeho jižního souseda zaměřuje.
Sauvignon Blanc Edition 2003, Walter Skoff je typickou ukázkou štýrských sauvignonů. Představí se jiskřivou světle zlatou barvou, širokou kytkou, kde vedou drsnější „severské“ tóny. Ty jsou vzápětí doplněny o výraznou ovocitost s hutným zemitým podtextem. Chuť je bohatá, obsažná, postavená na prvcích jižního ovoce, rozvedených o kořenité aspekty podhorských luk. Dotváří ji až kovově třeskná mineraloga a lehýnká nahořklost v závěru. Věk mu dodává vyšší vyzrálosti a tím až nečekané noblesy.
Blaufraenkisch Hochberg ´03, Wellantschitz nabízí sytou granátovou barvu, jasnou a čirou. Buket je směsí vůní peckovin a zahradních bobulí, intenzivní a příjemný. Chuť sestává především z podílu třešní a višní, rozšířená je o elementy rybízu. V dlouhém konci se uměřeně prosazují taniny, a dodávají tak poměrně tělnatému vínu typický odrůdový závěr.