Menu Zavřít

POKRAČOVÁNÍ SE STEJNÝM VEDENÍM

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČSOB

Akcionáři Československé obchodní banky (ČSOB) zvolili na mimořádné valné hromadě minulé úterý nové členy představenstva a dozorčí rady. Počet členů představenstva se zvýšil ze sedmi na devět a v dozorčí radě z jedenácti na patnáct. Pavel Kavánek, dosavadní generální ředitel a předseda představenstva, byl do obou funkcí zvolen znovu. Jak Kavánek uvedl, nominace do orgánů banky byly logickým vyvrcholením privatizace banky, kterou belgická KBC Bank, držitelka 66procentního podílu ČSOB, odkoupila od ministerstva financí, Fondu národního majetku (FNM) a České národní banky(ČNB).

Nově získal v představenstvu pětiletý mandát ředitel pro střední Evropu KBC Bank Brusel Pavel Strnad (56) a ředitel organizačního odboru KBC Bank Carl Rossey (38). Strnad, který se narodil v ČR, je nyní americkým státním příslušníkem. Vys tudoval VŠE a politické vědy na University of Wisconsin. V letech 1974-1993 se pohyboval na různých manažerských pozicích v Citibank v Německu, Rakousku, USA a ČR. Léta 1993 -1997 strávil jako předseda představenstva Raiffeisenbank v ČR, pak obsadil stejnou pozici v Bance Haná a byl generálním ředitelem Kereskedelmi es Hitelbank Rt. Budapešť. Je ženatý a má dvě děti. Belgičan Rossey vystudoval obor elektr otechnické inženýrství na Státní univerzitě v Gentu a průmyslové řízení na Škole řízení tamtéž. Dále absolvoval INSEAD ve Fontainebleau ve Francii. Mimo jiné byl konzultantem managementu ve společnosti Arthur D. Little v Bruselu. Je ženatý, otec tří dětí. Kromě těchto dvou nově zvolených mužů zůstal v představenstvu ČSOB Pavel Kavánek a místopředseda představenstva Josef Tauber. Dalšími zástupci banky jsou Vladimír Staňura, Petr Knapp, Jan Lamser a Ladislav Unčovský. Jedno místo pak zůstává prozatím neobsazeno.

CIF24

Dozorčí radu opustili ti, kdož zastupovali akcionáře ze státních institucí - Zdeněk Petříček (ministerstvo financí), Pavel Suchý (FNM), Vladimír Šrytr (ministerstvo financí), Josef Vanžura (ČNB) a za Škoda Auto Frank Farský. Ten však byl do dozorčí rady zvolen znovu, a to za zaměstnance společnosti.

Uvolněná místa zaujali zástupci KBC Bank. Prezident KBC Bank Remi F. Vermeiren, výkonný ředitel Herman Angeesens, ředitel mezinárodního bankovnictví Patrick M. Daems, výkonní ředitelé Willy Duron a Francois L. Florquin, ředitel drobného bankovnictv í a pojišťovnictví Piet Van Keirbilck, ředitel pro rozvoj vztahů se zeměmi střední a východní Evropy Luc Flameé a výkonný ředitel Jan Vanhevel. Členové dozorčí rady, kteří byli zvoleni jako zástupci zaměstnanců společnosti, pokračují ve své práci - Karel Kouba (Univerzita Karlova), Jiří Pecháček (ČNB) a Dušan Preisinger (Národní banka Slovenska). Tuto banku zastupují v dozorčí radě ještě Štefan Pavúk a Stanislav Masár. V uplynulém pololetí, kdy ČSOB působila jako státní finanční ústav, vykázala miliardový zisk.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).