Menu Zavřít

Pokračující úprk

29. 9. 2020
Autor: Euro.cz

Počet britských firem působících v Česku nadále klesá, ovládaný kapitál je ale rekordní

Napjaté očekávání dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií, která má upravit vzájemné budoucí vztahy EU s její bývalou členskou zemí, má mimo jiné dopad i na počet britských firem působících v Česku. S jedinou výjimkou na konci roku 2018, způsobenou pravděpodobně prosakujícími informacemi, že původně schválený termín pro uzavření dohody v lednu 2019 není realistický, zájem britských podnikatelů o byznys v tuzemsku již skoro tři roky setrvale klesá.

větší byznys

Ze statistik analytické společnosti Bisnode, která sleduje vzájemné vazby a propojení mezi ekonomickými subjekty, vyplývá, že aktuálně v Česku působí nejméně britských firem od roku 2016, kdy se konalo referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Řečí čísel dnes v Česku figuruje 4543 firem s britskými vlastníky, což je o 151 méně než ve stejném období loňského roku. Přesto jsou Britové aktuálně pátými nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem a v oblasti zahraničního obchodu patří k významným obchodním partnerům. Pro představu, v rekordním roce 2018 bylo v tuzemsku 5004 takových firem.

Data rovněž ukazují, že zatímco počet společností stále klesá, objem britského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem je naopak na historickém maximu. Meziročně vzrostl o více než miliardu a aktuálně dosahuje 50,4 miliardy korun. „To by mohlo znamenat, že podnikatelé z Velké Británie v ČR rozbíhají větší byznys,“ vysvětluje tento trend analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Bilionové ztráty na obzoru

Dosud přitom není jasné, jak budou vztahy mezi Bruselem a Londýnem upraveny.

Stále běží jedenáctiměsíční přechodné období, během nějž by měli hlavní vyjednavači detailně upravit vzájemné vztahy, zejména pak ty obchodní. Nedávné informace agentury Reuters z diplomatických zdrojů naznačují, že rozhodujícími pro dosažení dohody, na které mají obě strany čas do konce roku, mají být příští dny. Bez jejího schválení, případně dalšího prodloužení lhůty hrozí nekoordinované ukončení členství v EU, takzvaný tvrdý brexit.

Pokud vyjednavači dohody nedosáhnou, bude obchod mezi EU a Británií podléhat nepreferenčním pravidlům Světové obchodní organizace (WTO). Největší dopad by to přitom mělo na automobilový průmysl, který hlasitě volá po bezodkladném uzavření dohody o volném obchodu. Odhady hovoří o obchodních ztrátách až 110 miliard eur (2,9 bilionu korun) a ohrožení výroby zhruba tří milionů vozidel.

ebf - tip - debata

O autorovi| Michal hron, hron@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).