Menu Zavřít

Pokus o nový superúřad

2. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Ministerstvo vnitra

Cizineckou problematiku, k níž patří například vydávání víz a povolování pobytu, mají v současné době v Česku na starost hned tři úřady – ministerstva zahraničí, vnitra a policie. Zanedlouho by k nim mohla přibýt ještě další instituce v podobě nového Cizineckého správního úřadu. Vyplývá to alespoň z návrhu novely zákona o vstupu a pobytu cizinců, který ministerstvo vnitra coby navrhovatel poslalo do meziresortního řízení.
Nová instituce státní správy by měla mít svoje vlastní ředitelství a krajské pobočky včetně dislokovaných pracovišť. Vnitro navrhuje, aby správní úřad pro cizince vznikl transformací stávajících kanceláří oboru azylové a migrační politiky, které od letošního ledna přebraly většinu agendy od služby cizinecké policie. I tak by ale náklady na nové úředníky, technickou výbavu a provoz dosáhly desítek milionů ročně.
Pokud by vnitro nevyužilo logistického zázemí uprchlických zařízení, spolkl by podle návrhu Cizinecký správní úřad jednorázově 22,3 milionu korun. Každý další rok se potom počítá s částkou na provoz ve výši 13,6 milionu, přičemž do této sumy ovšem ministerstvo vnitra nezahrnuje sociální a zdravotní pojištění pro 35 nových zaměstnanců. Právě o tolik pracovníků by se státní správa podle předběžných kalkulací měla rozrůst. Dalších dvacet milionů korun ročně by pak stál pronájem sídla nového úřadu včetně služeb, v případě koupě budovy počítá ministerstvo vnitra s jednorázovým výdajem ve výši 50 milionů korun. Místo drahého superúřadu má ale resort Jana Kubiceho v záloze ještě jedno řešení, které by nestálo ani korunu: neměnit na současném systému vůbec nic.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).