Menu Zavřít

Pokus o zboření Colosea

27. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Anonymní útok byl namířen na nepravého

Poblíž některých pražských pizzerií Coloseum a restaurací Jarmark vylepil kdosi amatérsky vytištěné plakátky s obviněním: „Tyto restaurace vznikly na základě podvodů. Jednatel restaurací se svým otcem okradl řadu důvěřivých lidí o celoživotní úspory. Více na www.velcizlodeji.cz.“

Odsouzen, propuštěn.

Lidová informační služba na zmíněné webové stránce tvrdí, že JUDr. Jan Mužátko vylákal od důvěřivých občanů na základě smyšlených výměn, koupí a převodů bytů víc než 3,5 milionu korun. Jako důkaz uvádí neznámý informátor rovněž anonymní výstřižek z novin, v němž se píše prakticky totéž: „Pracovníci kriminální služby druhého pražského obvodu soustřeďují materiály k trestné činnosti podvodů, ze kterých je důvodně podezřelý JUDr. Jan Mužátko, majitel realitní kanceláře Aladin, s. r. o. Tento muž měl od svých klientů vybírat zálohy na zprostředkování výměny nebo koupě bytu. Ke sjednané transakci samozřejmě nedošlo a klienti část svých záloh už neviděli.“ Týdeník EURO zjistil, že tento text vyšel ve Večerníku Praha v březnu roku 1999. Deník na případ upozornil ještě jednou po dvou týdnech a dál se jím nezabýval.
Nejmenovaný policejní zdroj na dotaz týdeníku EURO odpověděl, že právník Mužátko byl vyšetřován za zpronevěru a podvody v letech 1994 až 1999 celkem pětkrát. Oficiální informaci sdělil tiskový mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek: “JUDr. Jan Mužátko byl skutečně v roce 1998 policií stíhán a v roce 2000 odsouzen. To je vše, co vám k tomu mohu říci. Dál už to není věc policie.“ JUDr. Mužátko si již část pětiletého trestu odpykal a byl propuštěn do podmínečného trestu.

MMF24

Atak z internetu.

Držitelem internetové domény www.velcizlodeji.cz. je od 4. ledna 2002 fyzická osoba Klára Robková z Prahy 6. To zjistil i majitel pizzerií Coloseum a restaurací Jarmark Jan Mužátko mladší, když pátral po původci obvinění. Na rozdíl od svého otce nejenže není JUDr., ale - což je podstatnější - za podvody nikdy stíhán nebyl. Proto podal žádost o předběžné opatření soudu, aby byl z internetu odstraněn obsah stránek, které jsou zavádějící právě tím, že spojují aktivity bývalého majitele realitní kanceláře JUDr. Mužátka s pizzeriemi a samoobslužným konceptem jeho syna.
Souběhem náhod dával v roce 2002 deník MF Dnes Jana Mužátka mladšího jako příklad úspěšného podnikatele: „Před deseti lety postával Jan Mužátko na Karlově mostě a prodával žíznivým turistům občerstvení. Dnes pomáhá jedenatřicetiletý podnikatel zahnat lidem hlad a žízeň ve velkém. Sítí jeho samoobslužných restaurací Jarmark a pizzerií Coloseum projde v celé republice ročně na 5,5 milionu zákazníků,“ píše deník. Pravda, trochu přehání, zákazníků v sedmi jarmarcích a čtyřech pizzeriích je ve skutečnosti asi o polovinu méně. The Prague Tribune uvádí pět tisíc denně.
„Ne, ne, nemůže jít o nic jiného než o shodu jmen. V žádné bytové kauze jsem nikdy nefiguroval. V Praze, pokud vím, žijí dva lidé tohoto jména. Já a můj otec. Rozešli jsme spolu už v devadesátých letech. Právě proto, že jsem nesouhlasil se způsobem jeho podnikání. Moje matka s otcem v té době nežila už deset let, já se s ním viděl jednou dvakrát do roka,“ řekl týdeníku EURO Jan Mužátko. Třiatřicetiletý podnikatel figuruje jako jednatel ve třinácti společnostech s ručením omezeným, většinou s předmětem podnikání v gastronomii. Za klíčovou lze považovat Bakare – Gastroservis, s. r. o., která je z větší části vlastníkem zbývajících společností.
„Zpočátku jsem nevěděl, zda jde o útok konkurence, tak jak to zažily nedávno banky, nebo o něco jiného. Díky internetovým stránkám jsme autorku našli a přenechali další jednání právníkům obou stran,“ říká k aktuální situaci Jan Mužátko mladší.

Vydírání?

Ještě před plakátovou akcí dostal Jan Mužátko mladší dopis se žádostí, aby zaplatil 750 000 korun. Teprve poté, co šéf Bakare – Gastroservisu odmítl zaplatit, začala letáková kampaň proti jeho restauracím. Nabízejí se dvě možnosti. Buď si někdo zjistil informace z minulosti jeho otce a snaží se vydírat syna, nebo jde o některého z poškozených, který se nedočkal náhrady a soudí, že syn by měl za otce platit. Mužátko zatím podal jen trestní oznámení na neznámého pachatele. „V prvním okamžiku jsem přemýšlel o tom, že bych těm lidem nějak pomohl, ale tři čtvrtě milionu je přece jen trochu moc,“ soudí Jan Mužátko mladší. Navíc soudí, že kampaň jeho restaurace zatím nepoškodila. Proto ani neuvažuje o dalších žalobách.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).