Menu Zavřít

Pokusný králík v politice

27. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Spolumajitel Multiprojekt Group chce starostovat v Praze

Spolumajitele developerské firmy Multiprojekt Group Petra Hejmu ještě před několika měsíci znali jen lidé z oboru. Dnes z desítek předvolebních billboardů přesvědčuje obyvatele městské části Prahy 1: „Dejte mi svůj hlas“. V komunálních volbách totiž za ODS kandiduje na starostu této městské části.

Osudná Brumlovka.

Hejma vlastní padesát procent Multiprojekt Group, firmy, která zastřešuje projekty za několik miliard korun. Současný kandidát ODS na post starosty Prahy 1 odstartoval svoji podnikatelskou kariéru v roce 1992. Krátce poté, co dokončil studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. „Začali jsme s prvními realitními projekty, u Prahy koupili pole, to rozparcelovali a vybudovali na něm rodinné domky. Stavělo se podle námi daných regulí, takový řízený development,“ tvrdí. Narozdíl od některých firem z oboru začínal takřka z ničeho. „Nic jsme nerestituovali, začínali jsme z úspor, zhruba se 150 tisíci korunami,“ popisuje začátky Hejma. Neopomíná podotknout, že veškeré jeho obchodní aktivity lze označit souhrnným termínem: rodinné podnikání. „Mám o jedenáct let staršího bratra, rehabilitačního lékaře, který v roce 1992 založil první fitness centrum na pražské Brumlovce,“ říká.
Brumlovka se podnikání obou bratří stala osudnou. Prostřednictvím společnosti Sky Club Brumlovka (dnes již neexistuje - pozn. redakce) se přihlásili do tendru na dlouhodobý pronájem sportovní haly Brumlovka. Soutěž vyhráli. „Kvůli této souhře náhod jsme se dostali k našemu největšímu developerskému projektu. Bylo totiž rozhodnuto, že na pozemcích, které máme na Brumlovce pronajaty, se může začít stavět. Jako nájemci těchto ploch jsme se začali snažit, abychom to byli právě my,“ vzpomíná Hejma. V roce 1996 založil společnost Multiprojekt, se kterou se mu podařilo zmíněné pozemky získat a začít s projektem BB Centrum Jih, jehož součástí je výstavba čtyř administrativních budov a polyfunkčního objektu Nová Brumlovka. Ten nahradí již zbouranou starou sportovní halu. Prostřednictvím firmy Multiprojekt Group ovládal sto procent akcií Multiprojektu až do roku 2000. „V poslední fázi projektu jsme se spojili se společností Passerinvest Group a z jednotlivých projektových společností odešli. Ponechali jsme si jen minoritní podíly, Passerinvest Group naopak získala většinové podíly,“ vysvětluje Hejma.

Nejdřív Česko.

Podnikání společnosti Multiprojekt Group však projekty na Brumlovce neskončilo. „V poslední době se soustředíme na rezidenční výstavbu. Specializujeme se především na střední až top úroveň, dáváme si více práce s hledáním zajímavých lokalit a architekturou ve vyšším standardu,“ tvrdí Hejma. Zmiňuje mimo jiné výstavbu bytového domu na kolonádě v Mariánských Lázních. „Tady jsme překonali velkou byrokratickou bariéru, kvůli které nebylo možné stavět nové byty v lázeňské zóně. Prošlapali jsme tím cestu dalším firmám. Teď chystáme projekt na výstavbu luxusních bytů v Praze na Kavčích horách nebo sportovně rekreačního areálu s apartmány ve Špindlerově Mlýně přímo u lanovky na Medvědín,“ nastínil další projekty Hejma. Rovněž předpokládá, že Multiprojekt Group v budoucnu expanduje do zahraničí. „Přemýšleli jsme o rozšíření firemních aktivit na Slovensko, dostali jsme nějaké nabídky uskutečnit projekty v Moskvě a Bulharsku, ale nechceme se extrémně rozmachovat. Stále se soustředíme především na dokončení projektů v České republice. Se zahraniční expanzí ale do budoucna počítáme,“ předpovídá Hejma.

Zlomená žebra.

„Je velmi nedochvilný, ale dokáže vyslechnout názor jiných lidí a být při jednáních velmi asertivní,“ charakterizovala Hejmu ředitelka personálního odboru Multiprojekt Group Martina Dobnerová. Známí jej popisují také jako hyperaktivního člověka. „S tím souhlasím, ale nechci, aby to znělo jako diagnóza,“ tvrdí. Když má volno, jezdí na horském kole, raftuje, nedávno se začal připravovat na složení pilotních zkoušek pro ultralighty, létal na motorovém rogalu. Kvůli časovému zaneprázdnění však musel s létáním na čas skončit, hraje na kytaru, tahací harmoniku a piano. „Rád cestuji, snažíme se s přáteli každý rok podniknout nějakou větší expedici, jsme velmi zatíženi na Afriku a potápění. Nedávno jsme cestovali přes Zambezi, Malawi, Tanzanii do Zanzibaru. Potápěli jsme se v malawském jezeře a raftovali na Zambezi,“ tvrdí Hejma. Před časem se známými procestoval i Jižní Afriku a v klecích natáčel dokument o velkém bílém žralokovi, který dokonce nedávno vysílala Česká televize. „Vše ale točíme primárně pro svoji potřebu,“dodal. Ne všechny cesty však dopadly dobře. „V Jižní Africe jsem si při raftování zlomil žebra a na slunci spálil nohy tak, že jsem je nemohl natáhnout. Pak jsem musel absolvovat čtyři tisíce kilometrů v náklaďáku,“ popsal strastiplnou cestu Afrikou Hejma. Poslední expedici však kvůli obecním volbám musel odložit. Ze stejného důvodu opustí i vedení firmy.

ebf - tip - debata

Rozzlobení stařešinové.

„Po třinácti letech podnikání, kdy se mi podařilo vybudovat fungující firmu, která mě zabezpečila, jsem si řekl, že si má člověk dávat další výzvy,“ zdůvodňuje své politické ambice Hejma. Do Občanské demokratické strany vstoupil před dvěma lety, přednedávnem vyhrál primárky v místní organizaci na Praze 1. „Notně rozhodil některé starší členy, kteří si mysleli, že si vyšší funkce ve straně stačí vysedět. Navíc se jim nelíbí ani některé novoty, které zavádí. Třeba zápisy ze schůzí, na kterých jsou uvedeny úkoly, jež je nutno splnit. To se pak na dalším setkání kontroluje, “ tvrdí jeden z tamních členů strany. Někteří Hejmovi kritici tvrdí, že když uspěje, využije místo starosty na Praze 1 k tomu, aby zajistil pro svoji firmu lukrativní projekty v této městské části. „Multiprojekt Group je klasický investor, koupí pozemek, něco na něm postaví a to pak prodá. Na Praze 1 není co stavět, nejsou volné parcely. Žádné spojení s městem nikdy neexistovalo ani nebude. Navíc Multiprojekt bude sledován a všichni si dají daleko větší pozor, aby nemohlo dojít k jeho napojení na městské zakázky,“ oponuje Hejma. I kvůli tomu plánuje, že jej na postu výkonného ředitele a předsedy představenstva společnosti zastoupí jiný manažer. „Nikdo z rodiny. Již nyní firma najíždí na nový systém, aby fungovala i beze mě. Je zdravé, aby do čela společnosti po třinácti letech přišel někdo jiný, s jiným náhledem na řízení,“ říká spolumajitel firmy. Nadále hodlá dohlížet na dění v Multiprojekt Group pouze z postu akcionáře: „Stejně jako když vlastníte kuponovou knížku a projíždíte výsledovku Českého Telecomu, od kterého máte tři akcie.“

Razím cestu.

Snahy významných byznysmenů výrazněji se prosadit na české politické scéně většinou končí nezdarem. Možná i proto většina týdeníkem EURO oslovených kapitánů průmyslu považuje Hejmovu kandidaturu v obecních volbách za experiment s nejasným koncem. „Opustit zaběhlou firmu, připravit se o možnost výrazněji ovlivňovat její chod a tím pádem i výši zisků výměnou za handrkování se stranickými kolegy a opozicí v zastupitelstvu Prahy 1, to chce odvahu. Pokud se mu podaří ve volbách uspět a zdárně zvládnout politickou kariéru, možná se k němu přidají i další podnikatelé. Obávám se však, že takových nadšenců se moc nenajde, “ tvrdí majitel velkého průmyslového podniku. S tímto tvrzením nepřímo souhlasí i Hejma: „V současné době si připadám jako pokusný králík, kterého lidé z byznysu sledují, jak jeho politická kariéra dopadne. Když dobře, třeba mě budou následovat i další.“ Zároveň nevylučuje, že by v budoucnu mohl zkusit štěstí i v parlamentních volbách. Spolumajitel Multiprojekt Group je ženatý, má dvouapůlletou dceru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).