Menu Zavřít

Pokuta, která má říz

19. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Pivovarnictví

EBF24

Některé významné pivovarnické skupiny musejí uhradit miliardové sankce. Od Evropské komise totiž za údajný kartel dostaly pokutu v celkové výši 273,7 milionu eur (zhruba 7,7, miliardy korun). Pivovary Heineken, Grolsch, Bavaria a koncern InBev se měly domlouvat na cenách piva na nizozemském trhu.
Nejvíc má zaplatit skupina Heineken: takřka 220 milionů eur, zhruba 6,2 miliardy korun. Naopak bez pokuty, ač byl členem údajného kartelu, vyvázl vlastník českých Pivovarů Staropramen - firma InBev. Společnost platit nemusí, neboť komisi poskytla informace, které vedly k odhalení. Důvody, jež k tomu InBev vedly, nejsou známy; možná si manažeři uvědomili závadnost chování, nebo již pro pivovarníky přestal být kartel výhodný.
Komisařka Neelie Kroesová uvedla, že se vedoucí pivovarů scházeli v letech 1996 až 1999 na schůzkách, kde byla domlouvána cenová politika. Vyšetřovatelé získali několik zápisů ze schůzek, z nichž vyplývají dohody pivovarníků o cenách piva prodávaného nejen v hotelích a restauracích, ale i v supermarketech. Jednání se účastnily i špičky pivovarnických skupin. Kroesová nevyloučila vyšetřování dalších případů v zemích EU. Na otázku, zda se vyšetřování týká i České republiky, však odmítla dle ČTK odpovědět.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).