Menu Zavřít

Pokuta, nebo žalář

13. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Softwarové pirátství

PRAHA (oh) – Sto tisíc korun pokuty, nebo sto dní vězení? Takovou otázku si loni pokládal softwarový pirát z jižní Moravy, který neoprávněně zhotovoval kopie počítačových programů a her a nabízel je prostřednictvím inzerátů k prodeji. Kromě peněžitého trestu ho soud odsoudil k 20 měsícům odnětí svobody s podmínečným odkladem na 30 měsíců. V případě, že by nezaplatil, čekalo by ho sto dní žaláře. Podobných výroků soudu v Česku vloni zazněla téměř stovka, přičemž Business Software Alliance (BSA), která se věnuje porušování autorských práv k programům, evidovala celkem 511 případů.
Konkrétní čísla o míře softwarového pirátství v Česku za loňský rok by měly být k dispozici na začátku léta. Mluvčí BSA Markéta Zemanová odhaduje, že procento nelegálních programů by mělo být minimálně stejně velké jako v roce 2002, kdy byla míra 40 procent (počet nelegálních programů na nově pořízených počítačích). „Vzhledem ke striktnějšímu postupu justice v případech pirátství a očekávaném vstupu země do EU na tuto problematiku nahlíží řada firem obezřetněji,“ řekla Zemanová týdeníku EURO. Používání nelicencovaných programů vznikla softwarovým firmám v roce 2002 škoda přes třináct miliard dolarů, z toho v České republice bezmála 50 milionů dolarů (přibližně 1,4 miliardy korun).
Finanční pokuty a náhrady poškozeným producentům softwaru jsou i daleko vyšší než zmiňovaných sto tisíc korun. V loňském roce byl odsouzen majitel středně velké tiskařské společnosti s dvanácti počítači k padesátitisícové pokutě a náhradě škody v hodnotě téměř milionu korun. „V jednom případě byl dokonce softwarový pirát poslán do vězení na dva a půl roku bez podmínečného odkladu. Kromě nelegálních programů se ten člověk dopustil pojistného podvodu a neoprávněného podnikání,“ vysvětluje Zemanová.

CIF24

Podíl nelegálního softwaru v Česku

  • 1998 45 %
  • 1999 42 %
  • 2000 43 %
  • 2001 43 %
  • 2002 40 %
  • 2003 méně než 40 %*

Pozn.: v procentech, * odhad
Pramen: BSA

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).