Menu Zavřít

Pokuta platí

3. 5. 2007
Autor: Euro.cz

ÚOHS Mgr.

ebf - tip - debata

Nadnárodní strojírenské firmy musejí zaplatit historickou pokutu v celkové výši 941,88 milionu korun za kartelové jednání na trhu takzvaného plynem izolovaného spínacího ústrojí (PISU). Sankci již podruhé minulý týden potvrdil antimonopolní úřad. Dvojici ze šestnácti firem však ÚOHS původní pokutu snížil. U Areva T&D Holdings poklesla z 28 na deset milionů korun, protože se společnosti nepodařilo v rozhodném období prokázat obrat v ČR. Siemensu byla zkrácena doba účasti v kartelu o rok a sankce poměrně snížena ze 126,59 na 107,25 milionu.
„Firmy holdingů ABB, Alstom, Areva, Fuji, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba a Siemens se dopustily kartelové dohody, jež nemá v sofistikovanosti, rozsahu a délce trvání v rozhodovací praxi ÚOHS obdoby,“ uvedl šéf úřadu Martin Pecina.
Správní řízení zahájil ÚOHS v srpnu 2006. Důvodem bylo předchozí podání ABB, která se k účasti v kartelu přiznala a předložila důkazy, za což jí byla pokuta prominuta.
Společnosti mezi sebou uzavřely už v roce 1988 písemné smlouvy, na jejichž základě vytvořily propracovaný systém za účelem koordinace účasti na výběrových řízeních týkajících se spínacích ústrojí užívaných v oblasti přenosu a distribuce elektřiny. Firmy se i rozdělily do dvou skupin: na evropské a japonské producenty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).