Menu Zavřít

Pokuta platí

8. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Pohonné hmoty

PRAHA (foj) – Šest významných provozovatelů čerpacích stanic bude platit milionové pokuty. Koncem března o tom rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „V období od 28. května 2001 do konce měsíce listopadu 2001 určovali ve vzájemné shodě prodejní ceny automobilového benzinu Natural 95 u svých čerpacích stanic, porušili tak v uvedeném období zákaz jednání ve vzájemné shodě,“ zdůvodnil ÚOHS. Rozhodnutí z 29. března má týdeník EURO k dispozici.
Úřad tvrdí, že provozovatelé porušili hospodářskou soutěž na trhu automobilových benzinů dodávaných spotřebitelům prostřednictvím čerpacích stanic. Společnost Agip má na základě rozhodnutí ÚOHS zaplatit dvacet milionů korun, ConocoPhillips dvaadvacet, Aral čtyřicet. Dalšímu provozovateli čerpacích stanic, společnosti OMV, vyměřil úřad sankce ve výši 68 milionů korun, firma Shell zaplatí 65 milionů. Největší provozovatel čerpacích stanic v tuzemsku, společnost Benzina, to odnesl nejvíce. Musí uhradit dokonce 98 milionů korun.
„Při rozhodování o výši pokuty za zjištěné porušení zákona vzal úřad v úvahu závažnost a délku porušování zákona. Dále, že k jeho porušení došlo úmyslným jednáním účastníků řízení,“ vysvětlil ÚOHS výši udělených pokut. Úřad přitom o sankcích pro provozovatele čerpacích stanic rozhodoval již napotřetí. Proti jeho původním verdiktům se pokutované firmy odvolaly. Stejně tak mohou učinit i v tomto případě, a to do patnácti dnů ode dne doručení rozhodnutí. Z informací, které má týdeník EURO k dispozici, vyplývá, že tak rozhodně učiní.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).