Menu Zavřít

Pokuty za segwaye začnou v sobotu

8. 12. 2016
Autor: ČTK

V Praze v sobotu skončí instalace značek, které vymezí lokality se zákazem vjezdu dvoukolových vozítek segway. Městská policie je připravena začít zákaz vymáhat. Jezdcům hrozí až dvoutisícové pokuty, uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Na provoz vozítek segway si stěžují některé radnice i obyvatelé centra.

Provozovatelé vozítek, kteří poskytují služby především turistům, považují zákaz za protizákonný a obrátí se kvůli tomu na ministerstvo dopravy, sdělila Zuzana Eliášová z Asociace Segway ČR, která sdružuje 25 firem. Už dřív asociace avizovala, že kvůli ušlým ziskům zvažuje žalobu na město. Provozovatelé vozítek zákaz porušovat nechtějí, dodala Eliášová.

Strážníci o zákazu informují prostřednictvím letáků. K dispozici jsou v hotelech, informačních centrech, na letišti a přímo u hlídek. „V sobotu provedou strážníci fyzickou kontrolu všech míst, kde má být rozmístěno dopravní značení. Poté budou připraveni začít okamžitě řešit případné přestupky,“ uvedla Seifertová.

MMF24

Zákaz vjezdu vozítek do historických lokalit schválilo město v červenci. Kvůli chybějícím značkám jej ale nemohlo vymáhat. Jezdci se tak po celou dobu v ulicích dál pohybují. Instalace více než 600 značek, které vymezují zónu zákazu, začala v druhé polovině listopadu. Město za ně zaplatilo 3,7 milionu korun. Zákazu předcházela reklamní kampaň, za kterou magistrát zaplatil stovky tisíc korun.

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Nejznámějším takovým vozítkem je právě segway, patří mezi ně ale i minisegway či samovyvažovací jednokolka. Původně zákon na vozítka pohlížel jako na chodce. Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné.

Čtěte dále:

Zákaz segwayů vyjde Prahu na více než čtyři miliony

Regulace segwayů: půjčovny chtějí zrušení zákazu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).