Menu Zavřít

Poláci tunelují Unipetrol, tvrdí minoritní vlastník. Spor s Orlenem spěje k soudu

26. 1. 2017
Autor: Unipetrol

Tak ostrá slova většinou na tiskových konferencích nepadají. Rozhodně ne ve chvíli, kdy společnost oznamuje rekordní zisk za uplynulý rok. Přesto houstne napětí mezi akcionáři Unipetrolu – polským koncernem PKN Orlen a menšinovými akcionáři s vazbami na finanční skupinu J&T. Rozbuškou sporu je hlavně odkoupení chronicky ztrátové Spolany.

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol oznámila, že loňský rok uzavřela s rekordním ziskem 7,98 miliardy korun. Přitom ještě v roce 2014 vykázala ztrátu 556 milionů. Navzdory zásadnímu obratu v hospodaření však cena akcií na pražské burze téměř neroste. Poměr mezi tržní hodnotou a čistým ziskem dosahuje 4,25, což lze považovat za velmi nízkou hodnotu.

Čím je tato nedůvěra burzovních investorů způsobena? Menšinový akcionář Pavel Muchna, zastupující držitele 20 procent akcií Unipetrolu, ze všeho viní polské topmanažery. „Ztratili jste u investorů kredibilitu a Unipetrol dlouhodobě a systematicky tunelujete,“ vzkázal jim na čtvrteční tiskové konferenci.

Vadí mu zejména loňský odkup ztrátové neratovické chemičky Spolana. Unipetrol ji koupil od své sesterské společnosti – polského Anwilu – za symbolický jeden milion eur. Podle menšinových akcionářů je Spolana i tak drahá a na slibovaný synergický efekt nevěří. „Žádné synergie mezi Unipetrolem a Spolanou nejsou. Hovoříte o dodávkách etylénu, ale žádné dodávky nejsou,“ prohlašuje Muchna.

Hospodaření Unipetrolu (v miliardách korun):

rok 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
čistý zisk/ztráta 0,9 -5,9 -3,1 -1,4 -0,6 7,0 7,98

Zdroj: čtk

Výhrad k polským šéfům, které do čela Unipetrolu dosadil PKN Orlen v roli většinového akcionáře, však má Pavel Muchna více. Upozorňuje také na nízkou dividendu z předloňského zisku i závažné havárie, které v minulých dvou letech ochromily provoz obou klíčových závodů v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou.

Muchna si stěžuje i na to, že polští topmanažeři odmítli svolat mimořádnou valnou hromadu, která by se námitkami menšinových akcionářů zabývala. Připravuje proto žalobu k soudu, ve které zkusí prokázat nevýhodnost nákupu Spolany a poškození menšinových akcionářů.

Člen představenstva Unipetrolu Andrzej Kozlowski nákup Spolany obhajuje. Uvedl, že podobná kritika přicházela už dříve, kdy Unipetrol odkupoval podíly koncernů Shell a ENI v České rafinérské. Akvizice se podle Kozlowského nakonec ukázala jako mimořádně úspěšná. „Dejte nám příležitost. Vyčkejte, abychom vám ukázali, jak budou výsledky Spolany vypadat v budoucnu. Jednou možná budete překvapeni, jak ziskové aktivum to bude,“ doplnil generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

MMF24

Polský PKN Orlen se stal majoritním vlastníkem Unipetrolu v roce 2005, kdy vyhrál privatizační soutěž. Dnes v Unipetrolu drží 63procentní podíl. Dalších 20 procent akcií vlastní na Kypru registrovaná firma Paulinino reprezentovaná Pavlem Muchnou. Významným akcionářem je také Michal Šnobr se třemi procenty. Muchna i Šnobr mají vazby na slovenskou finanční skupinu J&T.

Dále čtěte:

Letecký petrolej dodá do státních rezerv Unipetrol, benzin MOL

První dodávky z jihu. Unipetrol začne dovážet ropu z Chorvatska

Unipetrol obnovil výrobu v poškozené jednotce. Oprava stála čtyři miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).