Menu Zavřít

Políček od strýčka Sama

21. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Nadnárodní společnost...

Celý podtitul: Nadnárodní společnost zaplatila v Německu vysoké pokuty kvůli úplatkům, v USA však čelí ještě tvrdším postihům

Peter Löscher, nový generální ředitel německého elektronického a strojírenského gigantu Siemens, se zoufale snaží dostat tuto společnost z největšího korupčního skandálu v německé historii korporací. Osmého listopadu Siemens přiznal, že jeho vlastní vyšetřování odhalilo 1,9 miliardy dolarů pochybných plateb do zahraničí v letech 2000 až 2006. Tato závratná částka velmi zajímá americké úřady ve Washingtonu, které chtějí ze Siemensu udělat exemplární případ.
Jak dosáhlo americké právo až do kanceláří nejdůležitější německé společnosti? Díky tomu, že akcie společnosti jsou zapsány na newyorské burze, a protože firma má v USA velké výrobní podniky, Siemens spadá pod americký zákon, jenž řeší korupční prohřešky v zahraničí. Ten dává ministerstvu spravedlnosti a Komisi pro cenné papíry pravomoc vést vyšetřování, při němž Siemens spolupracuje. Mnichovští žalobci, kteří odkryli důkazy o korupci Siemensu kvůli získávání kontraktů po celém světě, již uložili společnosti pokuty v hodnotě 290 milionů dolarů. Ještě tvrdší úder však Siemens dostane od Američanů. „Potenciální pokuty jsou ještě mnohem vyšší než ty, které společnost dostala v Německu,“ říká Peter von Bloomberg, místopředseda německé pobočky Transparency International.
Washington chce, aby pro zahraniční společnosti platily stejná pravidla jako pro jejich americké konkurenty. Američtí regulátoři dosahují svého cíle nekompromisním postojem k zahraničním vládám, pokud jde o uložené pokuty. Americké úřady neuspokojila pokuta ve výši tří milionů dolarů, kterou Norsko dalo energetické společnosti Statoil za úplatky v Íránu, a proto jí loni uložily další v hodnotě osmnácti milionů dolarů. (Společnost v tomto případě vinu neuznala.)
Finanční pokuty však nejsou tím nejhorším. Součástí dohody s americkými úřady totiž je, že Siemens bude muset založit kontrolní tým, který bude zjišťovat, zda se společnost trvale zbavila možnosti uplácet.
Pozorovatelé, kterých my mělo být několik set, budou moci pátrat kdekoli ve společnosti - bez ohledu na náklady. Jejich hlášení půjdou přímo americkým úřadům, ale účty bude platit Siemens. Společnost již utratila 500 milionů dolarů za interní vyšetřování, na které dohlížela právnická firma Debevoise & Plimpton z New Yorku.
V důsledku hrozby přítomnosti amerických vyšetřovatelů vůbec nepřekvapuje, že se Siemens kaje. „Půjdeme, kam až to bude nutné,“ říká Peter Y. Solmssen, americký právník a člen správní rady Siemensu, odpovědný za dodržování dohod.
Ještě předtím, než však američtí právníci navrhnou odpovídající pokuty, chtějí určit zisk, kterého Siemens dosáhl na základě korupce - a takové vyšetřování může trvat měsíce i roky. Solmssen říká: „Ještě toho musíme hodně udělat.“

Box s. 79
Souvislosti
Varování před úplatky

MMF24

V Číně se začínají posilovat protikorupční zákony, uvedly v listopadu 2007 právnické noviny The Metropolitan Corporate Counsel. Součástí podmínek pro přijetí Číny do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001 bylo, že vydá protikorupční zákony a změní se v jednoho z nejagresivnějších žalobců korupce na světě, napsal Jeffrey Harfenist, výkonný ředitel UHY Advisors, mezinárodní poradenské společnost v otázce daní. Od roku 2005 Peking zažaloval více než 21 tisíc případů korupce, a způsobil tak obrovské problémy, pokud jde o potenciální potrestání amerických společností, které při uzavírání dohod spoléhají na místní agenty. Ministerstvo spravedlnosti USA by chtělo navázat na vyšetřování Číny, která se týkají místních představitelů amerických společností.

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).