Menu Zavřít

Policie obvinila tři bývalé členy představenstva WPB Capital z porušení pravidel hospodářské soutěže

7. 9. 2018
Autor: WPB Capital

Policie na základě odborného posouzení České národní banky obvinila tři bývalé členy představenstva zkrachovalé záložny WPB Capital z porušení povinností při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění podle mediálního zástupce záložny Martina Jaroše jakékoliv pochybení odmítají a podají proti tomuto kroku v zákonné lhůtě stížnost.

„Trestní stíhání považují za šikanózní a celou situaci vnímají jako protiúder ze strany ČNB, která se snaží cestou diskreditace bývalých představitelů WPB Capital zakrýt své chyby ve správním řízení vedeném se spořitelním družstvem,“ uvedl Jaroš. Trestní stíhání má podle něj rovněž odvést pozornost od pochybného hospodaření současného likvidátora družstva, za které nese ČNB nepřímo odpovědnost.

Obvinění bývalých členů představenstva souvisí s vleklým sporem mezi WPB Capital a společností Trowmart Limited, která si v roce 2014 v rozhodčím řízení neoprávněně nárokovala vlastnické právo k části portfolia úvěrových pohledávek družstva na základě historické smlouvy z roku 2002. Bývalému představenstvu je v obvinění kladeno za vinu, že o rozhodčím řízení neinformovalo ČNB a že se v řízení nedostatečně bránilo.


Střet zájmů v ČNB? Vysoký úředník centrální banky propaguje soukromé firmy

 Česká národní banka, ilustrační foto


Bývalé představenstvo WPB Capital v rámci sporu se společností Trowmart Limited ihned v roce 2014 podalo žalobu na zrušení rozhodčího nálezu a návrh na odklad vykonatelnosti, kterému soud vyhověl. Žádná škoda tudíž nemohla vzniknout, uvedl Jaroš. Podobná situace podle něj nastala už v minulosti, kdy byli na základě odborného posouzení ČNB v jiném trestním řízení obviněni jiní představitelé WPB Capital. Městský soud v Praze ovšem v rámci projednávání žaloby na zrušení rozhodnutí bankovní rady o odebrání licence toto odborné posouzení ČNB zásadním způsobem zpochybnil, dodal.

WPB se dostala do problémů v roce 2013 a o rok později v červnu přišla o licenci. Odnětí licence ČNB zdůvodnila tím, že záložna uměle navyšovala kapitál z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývala nedovolené typy cenných papírů a obcházela limit angažovanosti. Podle červnového rozhodnutí soudu šlo o nepřiměřený zásah.

EBF24

Dále čtěte:

Licenci ČNB na poskytování spotřebitelských úvěrů získalo 84 firem. Žadatelů bylo víc než sto

Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Míru zadlužení Česka považují za vysokou tři pětiny lidí, ukázal průzkum

Exekuce: je třeba udělat tenkou tlustou čáru

Letos si chce půjčit polovina Čechů. Nejoblíbenější jsou úvěry na bydlení

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).