Menu Zavřít

Policie pracuje s nezákonně pořízenými odposlechy. Přistihnout ji je téměř nemožné

11. 11. 2013
Autor: Redakce

Bez odposlechů v českých bezpečnostních složkách neštěkne ani pes. Mají být podpůrným důkazem, ale často na nich stojí celá obvinění i obžaloby. Vzpomeňte na kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha nebo Jany Nagyové.

Odposlechy jsou navíc stejně jako výpisy telefonických hovorů či screening dat pro policisty překvapivě snadno k mání. Detektivové a agenti totiž přišli na fígl, který jim umožní se k záznamům telekomunikačních hovorů bez větších potíží dostat. Konkrétní telefonní stanici nebo připojený počítač jednoduše anonymizují.

Do žádosti o nařízení odposlechu, která je ke schválení předkládána soudci, stačí ke konkrétním uživatelům připsat číslo s popisem typu „blíže neustanovený uživatel telefonního čísla“ nebo „dosud neztotožněná osoba“. Soudce, který odposlech povoluje, za současných zákonů nemá šanci ověřit, jestli právě povoluje odposlech prezidenta nebo předsedy Ústavního soudu. Nepříjemné podněty Na případ založený na popsané policejní technice „dosud neztotožněné osoby“ narazil týdeník Euro při pátrání ohledně možné korupce při bezúplatném převodu armádních nemovitostí na Nadační fond Vincentinum. Ve sdělení obvinění je totiž popsána žádost o odposlech několika telefonů lidí podezřelých z úplatkářství. Policista z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality mimo jiné požaduje „povolení odposlechu na čísle majitele MPI Group, jehož uživatelem je dosud neztotožněný muž, oslovovaný Giuseppe nebo Pepa“. Telefon údajného „Giuseppeho nebo Pepy“ přitom patří dlouhá léta majiteli MPI Group Michalu Smržovi, který ho také užívá.

Další šetření

„Blíže neustanovené“ telefonní číslo, které je uváděno v žádostech o odposlech, Smrž prý používá od zahájení mobilního provozu v České republice, nejprve s předvolbou 601. „To číslo nikdy nepoužíval nikdo jiný. Telefon nikomu nepůjčuji a není možné, aby někdo měl třeba duplicitní nebo duální SIM kartu,“ říká Smrž.

Majitel MPI Group není pro policii neznámou osobou. S bývalým ministrem obrany Martinem Bartákem je Smrž obžalován v kauze údajného úplatkářství ohledně zakázky armádních vozidel Tatra. A při výslechu loni 20. února do protokolu, který má týdeník Euro k dispozici, číslo svého mobilního telefonu uvedl. Jak je tedy možné, že podle policie totéž číslo najednou používá neztotožněný muž? „Ke konkrétnímu případu se vyjádřit nemohu, neboť se jedná o,otevřený‘ spis, který je ve fázi vyšetřování. Každopádně váš e-mail předávám k dalšímu šetření,“ tvrdí mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Když se týdeník Euro pustil do pátrání, zjistil, že „neztotožněnou osobou“ se Smrž stal už v roce 2002 na popud Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policie v té době vyšetřovala prodej raketových systémů RM 70 na Srí Lanku a jedním z podezřelých byl společník Smrže Petr Černý z firmy M. P. I. Trading. Policisté v srpnu 2002 předložili ostravské soudkyni Miluši Chvostkové žádost o prodloužení odposlechu dvou mobilních čísel na půl roku. „Z předložených materiálů je zřejmé, že podezřelý Petr Černý užívá výše uvedené mobilní telefony, a lze tedy důvodně předpokládat, že dalším odposlechem budou zjištěny nové skutečnosti významné pro trestní řízení,“ stojí v rozhodnutí soudkyně Chvostkové.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Také čtěte:

Zatčení Bárty prý souvisí s odposlechy Janouška. Šéf VV je opět na svobodě

Nejvyšší soud: Ratha nechrání imunita, stíhání může pokračovat

CIF24

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).