Menu Zavřít

Ředitel Kapsche Feix a předseda ÚOHS Rafaj jsou podezřelí z korupce, kvůli mýtnému tendru

7. 3. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu podezřívají předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z korupce. Píšou to Novinky.cz. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr elektronického mýtného a také z několika dalších veřejných zakázek. Podle mluvčího Kapsche Davida Šimoníka nikdo nebyl zadržen ani obviněn a Feix s policií spolupracuje.

„Část úkonů, která probíhala na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se týká některých veřejných zakázek, které byly řešeno na tomto úřadu, včetně veřejné zakázky na mýtný systém. V tuto chvíli žádné obvinění nepadlo. Nic víc k tomu nyní neřekneme,“ uvedl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Policisté z NCOZ dnes zasahovali na několika místech v Česku. Přišli do pražského sídla firmy Kapsch a do bytu jejího ředitele, do Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v Brně, na radnici městské části Brno-střed, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

„Generální ředitel společnosti Kapsch Karel Feix byl dnes ráno policií požádán o součinnost v prověřované trestní věci. Vyhověl a poté se přesunuli do sídla společnosti, kde v současné době probíhají úkony trestního řízení,“ uvedl Šimoník. Kapsch podle něj poskytuje policii maximální součinnost. „Nikdo nebyl obviněn, zadržen či jakkoliv omezen na pohybu,“ podotkl. Podrobněji se firma nesmí vyjadřovat, doplnil mluvčí.

„Mohu sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Mluvčí Kapsche David Šimoník řekl, že o policejním zásahu zatím nemá žádné informace.


Pod jedním satelitem. Kellner přetlačil Kapsche v souboji o miliardy

 Ministr dopravy Dan Ťok


Radnice městské části Brno-střed bude kvůli policejnímu zásahu zavřený celý den. „S policií spolupracuje tajemník úřadu, bližší informace nemám,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Podle Seznamu policisté zadrželi radního za ANO Jiřího Švachulu.

Kapsch je provozovatelem mýta v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Společnost Kapsch výsledky tendru napadla, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch uvedl, že se obrátí na soud.

ebf - tip - debata

V účetním období od dubna 2017 do března 2018 firmě meziročně klesl zisk o 13,7 procenta na 170 milionů korun. Tržby činily 1,8 miliardy korun, meziročně zhruba o 230 milionů korun méně. Zisk společnosti je v Česku tvořen především právě příjmy z provozu elektronického mýta, přičemž výnos z mýtného se od 1. dubna 2017 do 31. března 2018 vyšplhal na 10,5 miliardy korun.

Přečtěte si také:

Elektronické dálniční známky zvýší výnosy o 220 milionů korun, vyplývá z návrhu zákona

Stát by převzetím mýta ušetřil za deset let dvě miliardy, tvrdí Kapsch

Ministr Ťok obvinil Kapsch ze lži a trestného činu

Devět set kilometrů mýta navíc? Málo, ukazují analýzy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).