Menu Zavřít

Politické zemětřesení v Bělorusku. Lukašenko vyměnil premiéra a několik ministrů

18. 8. 2018
Autor: čtk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odvolal předsedu vlády a dalších několik významných ministrů. Učinil tak jen několik dní poté, co hlava státu ostře kritizovala neefektivnost vládního kabinetu. Podle agentury Reuters jde o největší změny ve vládě od roku 2014.

Jak dnes informovala kancelář běloruského prezidenta, Lukašenko jmenoval novým premiérem dosavadního šéfa státní rozvojové banky Sjarheje Rumase, který tak nahrazuje v čele kabinetu Andreje Kobjakova. Ten ve funkci působil od roku 2014. Rumas byl už před rokem 2014 místopředsedou běloruského kabinetu.

Lukašenko rovněž jmenoval čtyři nové místopředsedy vlády a také mimo jiné nové šéfy rezortů hospodářství, komunikací a průmyslu.

Lukašenko vládne bývalé sovětské republice s deseti miliony obyvateli od roku 1994. Opozici a nezávislá média potlačuje a udržuje kontrolu státu nad ekonomikou v sovětském stylu.


Čtěte: Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

 Putinův muž Sergej Aksjonov


Bělorusko, které silně závisí na svém nejbližším a tradičním spojenci Rusku, se snaží diverzifikovat své vztahy se zahraničím zejména od ruské anexe Krymu na jaře 2014, kterou Minsk sledoval se znepokojením.

ebf - tip - debata

Minsk vykázal proto podle názoru některých západních médií i náznaky určitého uvolnění přístupu vůči opozici. Hrubé rozehnání demonstrace opozice za osvobození politických vězňů policií v centru běloruské metropole počátkem července to ale příliš nepotvrdilo.

Přečtěte si také:

Žlutomodrá aliance: IKEA míří potřetí na Ukrajinu

Robot od singapurských vědců sestavil židli od IKEA. Zvládl to za 20 minut

Plynová kapitulace. Evropská komise čelí kvůli kompromisu s Gazpromem kritice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).