Menu Zavřít

Politika ECB odírá spořivé Němce. Ročně přijdou o 2,7 bilionu korun

6. 3. 2017
Autor: CC BY 2.0: Kārlis Dambrāns via Flickr

Nulové úrokové míry Evropské centrální banky rozčilují část politiků v Německu už delší dobu. Nyní při zvýšení inflace nad dvě procenta nabírá kritika na síle. Podobné argumenty jsou nyní slyšet i z Nizozemska, kde se hovoří o zavedení guldenu.

Bavorský ministr financí Markus Söder z CSU už má dost uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky (ECB), kterou vede italský bankéř Mario Draghi. „Je nejvyšší čas na změnu,“ řekl deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Úspory domácností v Německu činí více než 5 bilionů eur. Vzhledem k politice nulových úroků ECB znamená inflace dvou procent, že střadatelé jen v tomto roce přijdou o 100 miliard eur,“ vysvětlil svůj kritický názor.

To znamená v přepočtu na české koruny 2,7 bilionu korun, což jsou více než dva rozpočty České republiky.

Politika levných peněz, která je výhodná zejména pro dlužníky a firmy, by měla být podle konzervativních politiků rychle opuštěna. Draghi a jeho tým má zavelet k okamžitému zvýšení úrokových měr a ukončení výkupu dluhopisů, doporučil bavorský ministr financí.


25 let eura v Německu: Německé pochybnosti přetrvávají  Sídlo ECB ve Frankfurtu,


Bankéři ECB v prosinci rozhodli, že od dubna sníží objem odkupu cenných papírů z 80 miliard eur na 60. Ředitel prestižního mnichovského Ifo-Institutu Clemens Fuest je zastáncem ještě razantnějšího omezení kvantitativního uvolňování. „Pokud budou data k inflaci potvrzena v celé eurozóně, měla by ECB od dubna odkup dluhopisů snížit na 50 miliard,“ řekl.

Vývoj inflace v eurozóně


zdroj: tradingeconomics.com

Kritika centrální banky ve Frankfurtu a nemožnosti určovat si úrokové míry ve své zemi rezonuje také v Nizozemsku. Tam dokonce parlament ustanovil speciální komisi, aby vypracovala zprávu o výhodách a nevýhodách eura.

Zpráva bude pravděpodobně hotova až po 15. březnu, kdy se konají v zemi volby. Část holandských politiků sní o tom, že by se bohatá země vrátila ke guldenu.

I kdyby takový návrh nakonec prošel, je otázkou, zda by takový krok měl větší praktický dopad. Ukazuje se to na příkladu dánské koruny, která se od roku 1998 pohybuje vůči euru v úzkém cenovém kanálu. V posledních letech i za cenu záporných úrokových sazeb. Ty jsou nyní na minus 0,65 procenta.

Úrokové sazby v Dánsku


zdroj: tradingeconomics.com

CIF24

Případné vystoupení Nizozemska z eurozóny by bylo z politického hlediska pro evropské struktury ranou, uvedl deník FAZ. Většina obyvatel této sedmnáctimilionové země chce u eura zůstat. Investoři možnost „nexitu“ odhadují na 4,25 procenta.

Dále k tematice Německa v eurozóně:

Inflace v Německu stoupla v únoru nejvýše za čtyři a půl roku

Němci finišují s převozem zlatého pokladu. V Americe bylo kvůli strachu ze Sovětů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).