Menu Zavřít

POLITIKAŘENÍ SE PRODRAŽUJE

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K o m u n á l n í     v o l b y

Neschopnost politických stran spojit síly a začít řešit neutěšenou ekonomickou situaci země se v nebývalých rozměrech odráží i v komunální politice. Zastupitelé místo toho, aby se starali o rozkvět obce, v níž byli zvoleni, utrácejí čas a peníze na politické hrátky.

Od komunálních voleb ještě neuběhly ani dva měsíce a již se mluví o kompletním opakování voleb v Českých Budějovicích a téměř deseti menších obcích a městech, například ve Vimperku na Prachaticku, Praze-Klánovicích či v několika místech na Bruntálsku a Děčínsku.

Na nové volby však obce nedostanou od státu ani korunu a musí si je hradit ze svého rozpočtu. Nekončící roztržky mezi stranami a osobní antipatie jejich členů tak přijdou jenom městskou pokladnu v Českých Budějovicích na více než pět milionů korun. Pražská část Klánovice již nyní počítá s tím, že ji nové volby připraví o téměř sto padesát tisíc korun.

Na civilně-správním úseku ministerstva vnitra, který se o volby stará, se již mluví o komunálním šílenství. Názor ministerských úředníků je jednotný - hádají se o politiku, místo aby se starali o kanály nebo o chodníky.

Novopečený primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter potvrdil, že pětimilionová částka, která se použije na odměny pro zapisovatele v devadesáti volebních okrscích, na pronájem volebních místností, dopravu a podobně, odpovídá jednomu azylovému domu pro svobodné matky s dětmi, jedné nové komunikaci nebo jednomu nízkoplošnému autobusu pro tělesně postižené. Nemluvě o tom, že oněch devadesát lidí bude na volby vyčleněno z řad zaměstnanců magistrátu, což po dobu přípravy voleb ochromí chod města.

A důvod tohoto luxusu? Jde o neukojené ambice - všude odstoupila minimálně třetina zastupitelů nespokojených s povolebním vyjednáváním o radničních koalicích. Například českobudějovická Občanská demokratická strana neustála, že jako jednoznačný vítěz voleb neobsadila ani jedno místo na radnici. Povolební jednání o uzavření pravicové koalice skončilo nezdarem, bezprostředně po volbách založili zastupitelé lidovců a Unie svobody společný klub Unionisté a později podepsali se sociálními demokraty a Stranou zelených takzvanou adventní dohodu, díky které ODS definitivně vyřadili ze hry. Zastupitelé ODS se proto vzdali svých mandátů a společně s nimi rezignovali i všichni náhradníci na uvolněná místa - počet zastupitelů tak klesl o více než třetinu. Podobně ve Vimperku bojkotují chod radnice sociální demokraté spolu s Důchodci za životní jistoty, republikány a komunisty, v Klánovicích ohlásili konec představitelé Demokratické unie a nezávislí a tak dále.

Podle toho, jak dopadla povolební jednání v dalších městech a obcích, lze usuzovat, že všechno teprve začne. Sporné radnice, jejichž složení neodpovídá volebním výsledkům, opanovaly téměř všechna velká města - Prahu, Ostravu, Plzeň a Hradec Králové (viz EURO 8/98). Je jenom otázkou času, kdy se tamní neukojení vítězi voleb zhlédnou v českobudějovickém modelu a začnou hromadně opouštět svá zastupitelská místa. A ministerstvu vnitra nezbude, než znovu a znovu vypisovat nové volby.

A to ještě není všechno. Již několik obcí ohlásilo, že jejich volby neproběhly podle zákonných regulí. Zatím se jedná o městskou část Praha-Dubeč, Kuřimské Jestřabí na Žďársku a Plaňany na Kolínsku. V řádném termínu voleb totiž někde prošly vskutku husarské kousky. Například v Kuřimském Jestřabí se sto čtrnácti obyvateli se těsně před volbami přihlásilo k trvalému pobytu přes třicet lidí. Téměř všichni noví „obyvatelé se navíc přihlásili do jediné nemovitosti. V Praze-Dubči zase voliči obdrželi již vyplněné hlasovací lístky.

MMF24

Pokud soud uzná podobnou stížnost za právoplatnou, musí se celé hlasování opakovat znovu, i když se stejnými kandidátkami jako v listopadu loňského roku. Náklady spojené s opakovaným hlasováním si hradí obec sama, vnitro pak musí uhradit náklady související se zasedáním Ústřední volební komise. Podle nejnovějších zatímních propočtů tak budou muset státní finance vydat pouze na opakované hlasování více než sto osmdesát tisíc korun.

Občané mají plné právo být po trojích loňských volbách, z nichž minimálně dvoje pro ně skončily patem, znechuceni. Z výsledků výzkumu veřejného mínění vyplývá, že od roku 1994 se snižuje počet lidí spokojených s výsledky voleb ve své obci, i když zatím jen mírně. Agentura Sofres-Factum navíc prokázala, že občané po komunálních volbách nejčastěji očekávají zlepšení čistoty, pořádku a životního prostředí. Řada lidí se domnívá, že se zlepší bytová situace. Nikdo z nich ale určitě nepředpokládal, že se zastupitelé, kterým vhodili své hlasy, začnou přednostně starat sami o sebe, a na několik měsíců tak zastaví veškeré dění v obci. Je proto vysoce pravděpodobné, že tam, kde jsou znovu na pořadu dne výzvy na cestu k hlasovacím urnám, zůstanou volební místnosti prázdné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).