Menu Zavřít

Politujte pohrobka!

8. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Lesy ČR byly rozprášeny

MMF24

Zanechat za každou cenu ve vedení Lesů České republiky (LČR) svého pohrobka usiluje ministr zemědělství Jaroslav Palas. První management rozprášil, druhý nechal se svou vydatnou pomocí samovolně rozkládat, a pořád nic. Ale ve chvíli, kdy mu začíná být málo platná komunistická podpora proti Grossovi, protože se jejich židle začaly otřásat společně, vyhlásil výběrové řízení. No vyhlásil, spíš vyšeptal! Na ministerské webové stránce bylo oznámení nenápadně zavěšeno v rubrice „pracovní příležitosti“ a dál už bylo zveřejněno jen mezi 56 232 nabídkami volných míst na stránce jobpilot. Tak se o něm určitě dověděli nezaměstnaní, ale sotva vytížení lesničtí manažeři.
Máme však být klidní. Zkušený lesník nepochybuje, že ti, kteří se měli o konkurzu dovědět, o něm opravdu věděli. A že je nijak nezaskočila podmínka opatřit si v kratinké týdenní lhůtě výpis z rejstříku trestů, lustrační osvědčení a prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň „tajné“. Nebo alespoň doklad o zahájení řízení k této prověrce. Jiný lesník je ochoten se vsadit, že už dopředu zná vítěze. Ale prozradit jeho jméno, to ne. Každopádně se do večera posledního dne výběrového řízení, do pátku 8. dubna, sešlo sedm obálek. Další mohly ovšem dorazit na poslední chvíli.
Kandidátům prý není co závidět. Královéhradecké ředitelství LČR se úměrně panujícím poměrům hajný po hajném, úředník po úředníkovi rozchází. V klíčovém odboru obchodu a rozpočtu zbyl jen vedoucí a sekretářka a jediný referent na práci. Nový ředitel bude mít vážné problémy zabezpečit chod podniku, natož vyřešit narušené vztahy s obchodními partnery. Palasem vehementně deklarovaná transparentnost výběrových řízení má v praxi dost významnou zvláštnost - hlavním kritériem výběru není nabízená cena. Ta prý má v celkovém hodnocení nabídky váhu jen 45 procent, zbytek jsou subjektivní kritéria, která - jak týdeníku EURO sdělil zasvěcený pracovník - umožňují přidělit zakázku vlastně komukoliv. Přesto bývá v rozhodujících řízeních snadné uhodnout vítěze. A proč by ne, když subjektivní kritéria nejlíp posoudíme u těch, které nejblíže a nejdůvěrněji známe. U odpovědných pracovníků LČR by tomu mělo být snad jinak? Za úspěšnými zakázkami pro společnost Beskydské lesy je prý třeba hledat především zastupujícího ředitele Vladimíra Blahutu, o Lesích Hluboká novodobé lesnické pověsti tvrdí, že nejvíc jim pomohla známost s tajemným Vojtěchem Slówikem, kdysi Palasovým poslaneckým tajemníkem, dnes jeho svorníkem s vlivnými jihočeskými komunisty. Jestliže celá bouřlivá reforma LČR měla být jen přerozdělením obchodních zájmů, tak potěšpámbu státní pokladno a daňový poplatníku! Možná ovšem netušíme velikost záměru, cílem může být samovolné vylidnění hradecké „lesní základny“, protože nový ředitel má v podmínkách pracoviště: Praha.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).