Menu Zavřít

POLOPATICKÁ TYPOLOGIE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Hongkongské stádo dobytka se klidně obejde bez zvířat.

Obzvláště my v Česku často přemýšlíme o různých společenských systémech, nebo dokonce o jejich variantách. Ještě mezi námi žijí lidé, kteří cedili krev za císaře pána, ale poznali také druhou a další republiky a mezitím se stihli podívat i do velmi vzdálených zemí. Všude a vždycky lze nalézt něco zvláštního. Svět a jeho společenské režimy jsou prostě jedno velké sociální dobrodružství, které si lze v klidu domova vychutnat třeba následujícím způsobem.

FEUDALISMUS

Máš dvě krávy. Musíš odvádět část mléka do dvora svého pána.

KAPITALISMUS

Máš dvě krávy. Jednu z nich prodáš na trhu a koupíš býka.

ORTODOXNÍ SOCIALISMUS

Vlastnil jsi dvě krávy. Na základě vládního výnosu jsi je odvedl stejně jako ostatní z vesnice do společného kravína. Musíš se o všechny krávy starat, ale dostáváš tolik mléka, kolik potřebuješ.

BYROKRATICKÝ SOCIALISMUS

Vlastnil jsi dvě krávy. Zatímco o krávy se stará soused, který dřív choval slepice, ty obhospodařuješ jeho slepice. Dostáváš tolik mléka a vajec, kolik stanoví vyhláška.

KOMUNISMUS

Jsou dvě krávy. Staráte se o ně se sousedem každý podle svých schopností. Mléko si dělíte podle svých potřeb.

SOCIALISMUS SOVĚTSKÉHO TYPU

Vlastnil jsi dvě krávy. Sebrali ti je, ale starat se o ně musíš dál v kolchozu. Nedostáváš žádné mléko, protože plníte na dvě stě procent a všechno se odvádí oblastnímu výboru pro živočišnou výrobu.

SOCIALISMUS SOVĚTSKÉHO TYPU (O PÁR LET POZDĚJI)

Soused měl dvě krávy. Nechtěl je do kolchozu dát. Sebrali je tomu kulakovi a zastřelili ho.

VÁLEČNÝ KOMUNISMUS

Měl jsi dvě krávy. Teď nemáš nic, protože tě odvedli na frontu.

PŘÍMÁ DEMOKRACIE

Máš dvě krávy. Sám se rozhodneš, co udělat se vším mlékem.

NEPŘÍMÁ DEMOKRACIE

Máš dvě krávy. Svobodně zvolený výbor složený z tvých politicky aktivnějších sousedů rozhoduje, co udělat s mlékem.

EVROPSKÁ DEMOKRACIE

Měl jsi dvě krávy. Nejprve jsi je musel krmit v souladu s 31. direktivou pro zemědělskou politiku. Potom ti vláda nabídla, že dostaneš dotaci, když nebudeš dojit vůbec. Následně od tebe obě z úřední moci odkoupila. Jedna z krav byla u tracena. Druhá se dojí, ale mléko se lije do kanálu, protože ho je přebytek. Ke konci roku musíš vyplnit formulář a zohlednit v něm úbytek dvou kusů hovězího dobytka.

AMERICKÁ DEMOKRACIE

V rámci předvolební kampaně slíbí budoucí prezident dvě krávy každému, kdo pro něj bude hlasovat. Po svém zvolení je prezident svobodným tiskem obviněn ze spekulací na trhu hovězího dobytka a následně souzen Senátem. Aféra nese příznačný název Cowgate (alternativně Bamberské dojnice).

HONGKONGSKÝ KAPITALISMUS

Ze svého stáda dvou krav prodáš tři kusy dobytka své společnosti, jejíž akcie se obchodují na veřejném trhu. Transakci zajišťuje tvůj švagr směnkami s bankovní zárukou. Po nějaké době kapitalizuješ pohledávku vůči své společnosti. Nejenže tak dost aneš zpět svoje čtyři krávy jako nepeněžní dividendu, ale navíc můžeš uplatnit položku snižující základ daně, protože vykazuješ chov pěti krav. Pak převedeš práva na mléko ze šesti dojnic přes panamskou společnost na majoritně vlastněnou dceru na Kajma nských ostrovech. Ta prodá sedm mléčných opcí zpět tvé společnosti. Ve výroční zprávě stojí, že společnost vlastní osm kusů dobytka a opci na nákup devátého kusu. Mezitím jsou ale obě krávy utraceny, protože byla špatná siláž.

VLÁDA EKOLOGICKÝCH AKTIVISTŮ

Máš dvě krávy. Vláda vydá nařízení, že hovězí dobytek se nesmí chovat ani na mléko, ani na maso. Je zkrátka zakázáno dojit a porážet.

FEMINISMUS

Měl jsi dvě normální krávy. Pak začaly při dojení bučet něco o harašení. Nakonec požádaly o registrované partnerství a adoptovaly malé telátko.

TOTALITNÍ REŽIM

Měl jsi dvě krávy. Zástupci vládnoucí junty je sebrali, sežrali a začali tvrdit, že žádné krávy nikdy vůbec neexistovaly. Mléko je zakázáno.

OBČANSKÁ SPOLEČNOST

Máš dvě krávy. Jedna z nich umí nazpaměť ústavu, věří v ústavní demokracii a přemýšlí o demokratické vládě. Pak se rozhodne kandidovat ve volbách do místního zastupitelstva. Většina lidí, kromě druhé krávy, si myslí, že tato kráva je nejlepší kandidát. Nikdo jí ale nedá svůj hlas, protože se bojí, aby nepřišel nazmar.

SURREALISMUS

V maštali máš dvě žirafy. Dvakrát týdně chodíš do houslí.

MMF24

Zpracováno s využitím textu Aleše Zídka ze Svodných rozhledů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).