O návratu společnosti Kolby Pouzdřany na trh s vínem již byla řeč (EURO 19/2006). Na hlavu byly obráceny styl a metody původního vinařství a nová vína zcela změnila háv. Vinařství maximálně využívá potenciál hroznů, vyzrálých do mimořádných hodnot. Cukernatost moštů zhusta dosahuje příčky výběru z hroznů, surovina je ošetřena tak, aby zůstala plně zachována odrůdovost budoucího vína. V souladu s měnícími se zvyklostmi konzumentů jsou vína školena - především v případě bílých - do verzí polosuché až polosladké.
O kvalitu hroznů, kterou požaduje sklepmistr Martin Nesvadba, se stará zkušený vinohradník stejného příjmení Antonín Nesvadba. Velmi dobře mu k tomu napomáhá jihojihozápadní orientace terasovitých vinic spolu s hlinitou sprašovitou půdou a dostatkem slunečního svitu. Produkce, redukovaná až na patnáct hektolitrů z hektaru, a již zmiňovaný důraz na kvalitu hroznů dávají sklepmistrovi do rukou surovinu, která umožňuje vytvořit vína vskutku jedinečná. Odhlédneme-li od vnímatelně arogantního nádechu sloganu společnosti - „Vína, která nejsou pro každého!“ - je třeba přiznat, že kvalitu a jedinečnost produktů s etiketou Kolby plně charakterizuje.
Sauvignon 2003, výběr z hroznů polosladké - Kolby Pouzdřany. Nabízí se lehkou barvou tónu světlé slámy, ležením zcela nedotčenou, svěží a jiskřivou. V nose předvede kytka propletenec vůní, ve kterém zřetelně dominují valéry světlých peckovin podložené zvláštním odérem rebarborového charakteru. Výrazná chuť kořenitého charakteru je kombinována s mazlivým objetím cukru. Ten je patrnou, nikoliv však dominantní složkou chuťového spektra. Vedle něho se ke slovu hlásí, především v závěru, důrazný part kyselin. V doušku zaznívají také akordy stepních trav a zvláštní, větrem provoněné doteky podloží.
Sauvignon v sobě optimálně pojí vlastnosti vín severního a jižního typu této sorty, kdy určitá drsnost a hrubší vyznění severní je do více než přijatelné intenzity srovnáno hladivým, broskvově zaznívajícím pohlazením projevu jižního. Odrůdově čisté, velepříjemné víno, kterému jako daň vysoké nazrálosti chybí jen malý dovětek svěží pikanterie v opulentním, přece jen trochu natěžkaném doběhu.