Menu Zavřít

Polovina akcií je mimo kontrolu

15. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Transpetrol

Správci konkurzní podstaty někdejší významné ruské ropné společnosti Jukos Eduardu Rebgunovi se nepodařilo získat všechna zahraniční aktiva firmy. Mezi pohřešované patří i 49 procent akcií slovenského ropného přepravce Transpetrol, které Jukos získal v roce 2002 za 74 milionů dolarů. Jak tvrdí ruský deník Vedomosti, Rebgunovi v kontrole nad těmito akciemi brání někdejší ředitelé Yukos Finance, nizozemské dceřiné společnosti Jukosu, Bruce Misamore a David Godfri. Misamore patřil do pádu Jukosu mezi nejvýznamnější manažery firmy, do prosince 2005 byl jejím finančním ředitelem. Správce konkurzní podstaty jej a Godfrieho z čela nizozemské firmy odvolal v srpnu 2006. Před svým odchodem ale oba manažeři převedli akcie Transpetrolu a akcie litevské ropné rafinerie Mažeikiu do nově založeného nizozemského trustu Stichting Administratiekanto, který ovládali. V prosinci podíl v litevské rafinerii prodali polské firmě PKN Orlen.
Stichting Administratiekanto, který Misamore a Godfri založili a stále vedou, disponuje akciemi Transpetrolu dodnes. Akcie slovenského provozovatele ropovodu Družba chtěla koupit firma Russněfť za 103 milionů dolarů, obchod ale zablokovala slovenská vláda. O podíl v Transpetrolu usilují i ruský Gazprom, slovenský Slovnaft, maďarská MOL, české MERO a polský PERN.
Slovenská vláda se loni dohodla s ruskou stranou, že Slovensko od zkrachovalého Jukosu menšinový balík koupí zpět, či - po splnění čtyř konkrétních podmínek - může zůstat v ruském vlastnictví. Právo vetovat prodej akcií má ale slovenská strana jen do konce příštího měsíce. Nyní se ukazuje, že Jukos nemá co prodávat, protože akcie Transpetrolu již déle než rok nekontroluje.
Podle nizozemských zákonů nemůže nyní Jukos ani Yukos Finance s akciemi uloženými u trustu samostatně obchodovat. Proto se Rebgun a noví ředitelé Yukos Finance loni v listopadu obrátili na amsterodamský arbitrážní soud, od kterého chtějí získat pro nizozemskou dceru Jukosu právo na obchodování s nimi. Zástupci Jukosu soud v první instanci prohráli, ale podali odvolání. Zatím se jim nepodařilo prokázat, že Godfri a Misamore nepřesunuli akcie z dceřiné firmy do trustu „v zájmu společnosti a jejích akcionářů“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).