Menu Zavřít

Polská karta

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Kofola

KL24

PRAHA/KRNOV (hns) - Výrobce nealkoholických nápojů Kofola se rozhodl v rámci své expanze na polský trh vybudovat v Polsku vlastní výrobní závod. „Výrobky, které v současnosti exportujeme do Polska, si rychle získaly zájem spotřebitelů. Polský trh je pro naši společnost velice atraktivní. V současnosti probíhají jednání s městem Kutno a Lodžskou ekonomickou zónou o podmínkách investice, proto ještě nemůžeme potvrdit informace o přesné lokalitě, kde budeme závod stavět, a výši investicí, které byly v posledních dnech publikovány v českých, slovenských a polských médiích,“ prohlásil oficiálně předseda představenstva Kofoly Jannis Samaras. Týdeníku EURO v soukromém rozhovoru potvrdil, že investice by se měla pohybovat mezi deseti až patnácti miliony eur, tedy obdobně jako v případě výstavby slovenského závodu Kofoly. Přitom polská média, konkrétně list Warsaw Business
Journal, informovala dokonce o částce přibližně dvacet milionů eur a vytvoření asi 250 nových pracovních míst. Samaras předpokládá, že polský závod bude vyrábět již během příštího roku.
Kofola, jejíž sídlo je v Krnově, už nyní na polský trh dodává nápoje Frupper a Jupik. Vyváží také na Slovensko, do Maďarska a Chorvatska. V České republice je třetím největším producentem nápojů a loni dosáhla obratu 1,9 miliardy korun. Podnik, který zaměstnává v Česku 500 a na Slovensku 120 lidí, byl založen v roce 1993 pod názvem Santa nápoje.

  • Našli jste v článku chybu?