Menu Zavřít

Polská média: Orbán přijel na neformání návštěvu za Kaczyńskim

6. 1. 2016
Autor: European People's Party via Flickr (CC BY 2.0)

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński se dnes neformálně sešel s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Informují o tom polská média s odvoláním na vedení strany, jejíž nová jednobarevná vláda se svou euroskeptickou politikou blíží Orbánově kabinetu. Obsah jednání není podle médií znám.

Orbán údajně přijel do jihopolské podtatranské obce Niedzica na pozvání šéfa polské konzervativní křesťanské pravice. Kaczyński je všeobecně považován za hlavního hybatele kontroverzních změn v zemi, navzdory tomu, že premiérkou se po listopadových volbách stala umírněnější představitelka strany Beata Szydlová. Rovněž s ní by se podle informací televize TVN 24 měl dnes Orbán sejít.

Kaczyńského spojuje s Orbánem vedle nesouhlasu s bližší evropskou integrací rovněž odpor k přijímání uprchlíků. Podle polských médií by setkání mohlo posílit koordinaci postupu Varšavy a Budapešti v těchto otázkách. Mluvčí maďarské vlády odmítl setkání komentovat s tím, že nejde o oficiální schůzku.


Čtěte také:

CIF24

Vítězství Práva a spravedlnosti může podkopat polský rating, varuje Moody's

Orbán: Kvóty pro uprchlíky rozšíří terorismus po celé Evropě

  • Našli jste v článku chybu?