Menu Zavřít

Polské bublinky na obzoru

12. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Kofola

Kofole, českému výrobci nápojů, se zalíbilo v Polsku. Firma koupila tamního producenta nealkoholických nápojů společnost Hellena S. A. Nejde ale o ovládnutí nějakého prosperujícího podniku, Poláci jsou v úpadku. Za akvizici Kofola zaplatila 17,2 milionu zlotých (zhruba 126 milionů korun), hodnotu majetku Helleny odhadují odborníci zhruba na miliardu korun. Nejcennější je ochranná firemní známka, kterou polský soud ocenil na 50 milionů zlotých (365 milionů korun). Hellena byla donedávna jedním z největších polských výrobců minerálek a limonád.
Pro Kofolu je to již druhá letošní akvizice v Polsku, neboť se Kofola Holding v březnu dohodl na fúzi s polskou nápojářskou „trojkou“ Hoop. Sloučená skupina s názvem Kofola-Hoop S. A. s ročními tržbami kolem 8,6 miliardy korun bude působit v České republice, Polsku, Maďarsku, Rusku a na Slovensku. Akcie nové firmy se budou obchodovat na varšavské burze. Většinovým vlastníkem budou akcionáři Kofola Holdingu. Po ovládnutí dalšího polského podniku se má název rozšířit na Kofola-Hoop-Hellena, což výrazně posílí firemní podíl na polském trhu.
Firma Kofola vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc. Působí v ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, exportuje i do dalších zemí. Firmu vlastní řecká rodina Kostase Samarase, jež plánuje další expanzi v regionu.

  • Našli jste v článku chybu?