Menu Zavřít

Polské potraviny? O Čechy nejde

9. 12. 2014
Autor: Euro E15

Mezi Polskem a Českem zuří potravinová přestřelka. Naposledy v reakci na české kontroly polský ministr Marek Sawicki prohlásil, že na jejich potraviny nikdo nedoplatil životem, narozdíl od českého alkoholu, který zabil i několik Poláků. Česko by mělo v téhle diplomatické přetahované ubrat. Nejde totiž o nás, pravý cíl polských protestů je jinde.

Jakoby toho nebylo málo. V televizních zprávách probíhají už dva roky dostihy o to, kdo najde nekvalitní polské jídlo. Posypová sůl v potravinách, kyselina mravenčí v polských okurkách, nebezpečné bakterie v sušených vejcích, kakao bez kakaa. Polsko nechávalo dlouho věc bez větší odezvy. Trpělivě slibovalo lepší kontroly, propagovalo své kvalitní jídlo na veletrzích i na plakátech ve vagonech metra. Teď už ale Polsku došla trpělivost.

České ministerstvo zemědělství přitom nedělá nic jiného než doposud. Zastává se domácích producentů, propaguje české potraviny a pro klid spotřebitelů kontroluje ty z dovozu. Jednoduše v rámci protekcionismu kope za český tým.

Kde je tedy zdroj nynějšího polského naštvání? Ten důvod se jmenuje ruské embargo. Přesněji řečeno snaha Polska ukázat Evropě, že je ze všech stran poškozované a zaslouží si odškodnění. I tady se Polsko chová celkem logicky, jen v Česku to zatím nikomu moc nedošlo a vytahuje se vlajka národní hrdosti na ty naše salámky a klobásky.

Polský stesk

Na fakt, že je polský stesk směřován daleko spíše do Evropské komise, než že by opravdu šlo o malý český trh, ukazuje hned několik věcí. Podívejme se třeba na první vlnu odškodnění, kterou dost chaoticky vypsala Evropská komise poté, co Rusko zavedlo embargo.

V prvních týdnech po ohlášení otevřela komise výzvu s balíkem 125 milionů eur. Do týdne ji musela kvůli vyčerpání zavřít. Výsledkem bylo, že 77 procent předběžných žádostí o dotace poslalo Polsko. Šikovní.

Nyní komise raději určila prioritní státy, které mají čerpat pomoc, protože jim ruské embargo hodně škodí. Ke škodě mezi nimi není Polsko (ani Česko), což je při žádostech o eura dost handicapující. Takže co je potřeba? Ozvat se. A nahlas. Polsko už pohrozilo na zasedání rady, že má plné sklady jablek, a že je pošle za lacino na evropský trh, pokud nedostane pomoc.

Pro Francii nebo Itálii by to byla pohroma. A zase není čemu se divit. Poláci nedělají nic, co by nedělalo Česko. Nebo spíše, co by mohlo Česko dělat, kdyby to v evropském lobbingu umělo. Může se to zdát jako tvrdá hra, ale Polsku vyjde. Evropa není debatní kroužek.


Čtěte další komentáře autora:

Ne, nemakáme

Nezdravé kapky doktora Kurzarbeita

ebf - tip - debata

Klausova nesmrtelnost

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).