Menu Zavřít

Polsko se vyhnulo norskému osudu

22. 11. 2012
Autor: E15

Jen díky dobré práci polských zpravodajských služeb došlo k odvrácení plánovaného teroristického útoku na nejvyšší činitele polského státu. Předmětem komentářů je nejen vysoký společenský statut zadrženého Brunona K., akademika z krakovské univerzity, ale také jeho motivace. Deník Gazeta Wyborcza se v komentáři pozastavuje hlavně nad nepřiměřenými reakcemi polských konzervativních kruhů.

Bloomberg: Breivikův fanoušek zatčen

Podle polských akademických autorit byl zatčený Brunon K. fascinován norským masovým vrahem Andersem Breivikem a velmi rozezlen ze současné ekonomické situace. K jeho zatčení vedla analýza Breivikových on-line nákupů výbušnin. „Toto individuum neskrývalo svou fascinaci Breivikem,“ řekl na tiskové konferenci premiér Donald Tusk.

„Věřil, že ekonomická a politická situace v Polsku se vyvíjí špatným směrem a je třeba učinit radikální kroky,“ vysvětloval motivaci zadrženého prokurátor Mariusz Krason. Je pravda, že míra nezaměstnanosti v Polsku šplhá ke 12 procentům a znepokojení veřejnosti roste. Některé průzkumy popularity už opoziční stranu Právo a spravedlnost stavějí před hlavní vládní sílu, Občanskou platformu premiéra Tuska.

Růst polské ekonomiky zpomalil tempo na nejnižší úroveň za poslední tři roky a poptávka na evropských odbytištích polského exportu slábne kvůli vleklé krizi. I tady je vidět podobnost s Breivikem, mimo jiné též frustrovaným z ekonomického vývoje.

Případ je pro polské orgány připomínkou jiného politického útoku z roku 2010, kdy byl v Lodži zabit zaměstnanec strany Právo a spravedlnost. Tentokrát ale polské tajné služby a policie odvedly skvělou práci.

Gazeta Wyborcza: Hloupé a nebezpečné reakce

Záležitost zmařeného teroristického útoku je pravděpodobně povahy psychiatrickopolicejní, nikoli politické, přesto si pravicoví komentátoři neodpustili své obvyklé kopání. O zadrženém Brunonu K. víme, že je antisemita a xenofob. Jsou to nechutné názory, ale od jejich vyznávání k vraždění lidí je ještě dlouhá cesta.

Po takových činech nevolá v Polsku žádná politická strana, ačkoli brutality je na naší politické scéně více než dost. V Norsku, kde je politický život mnohem mírnější než v Polsku a opozice tam vládu nepovažuje za vlastizrádnou, zabil šílenec desítky lidí na protest proti toleranci a multikulturalismu. To znamená, že podobná hrozba visí nad všemi zeměmi, bez ohledu na to, jakou úroveň má vnitropolitická praxe.

Nejhorší, co bychom mohli udělat, je opakování chyb, jichž se dopustila strana Právo a spravedlnost a jí nakloněná média poté, co vrah zastřelil zaměstnance stranické buňky PiS. Odpovědnost jednohlasně svrhly na Občanskou platformu. Už tehdy bila falešnost a nebezpečnost takového názoru do očí. Protože i ta nejostřejší politická válka vlastně představuje popření zabíjení.

Přesto se od konzervativních komentátorů dočkáme nebezpečných reakcí. Jedni se vysmívají informacím o útoku a prezentují je jako propagandistickou lež, jiní se ptají, proč odborníci odhalili tento útok, ale vraždu prezidenta Kaczynského ignorovali. Takto hloupě opomíjejí základní fakt, že se Polsko stalo zemí, kde vnitřní terorismus přestal být abstraktní problém.

SME: Teroristi nejsou jen nevzdělaní zoufalci

Je vedlejší, nakolik se polský terorista inspiroval Breivikem. Jeho norský kolega mohl být spouštěčem i metodickým návodem, které ho dovedly k tomu, aby se snažil svoje názory převést do praxe. Kdyby ale nebylo Breivika, dříve nebo později by se stejně našel jiný spouštěč a metoda. Podobnost obou je ale zajímavá z jiného pohledu.

Oba vyvracejí oblíbený mýtus, že fanatická vražedná nenávist a terorismus, od islámského až po bílý rasismus, pramení jen z beznadějného zoufalství, chudoby a nevzdělanosti. Občas to tak může být, Breivik i jeho polský kolega však jsou (svým způsobem) vzdělaní a ani jeden z nich asi netrpěl neřešitelnými existenčními problémy.

Podobně je tomu u většiny islámských teroristů, což ale neznamená, že za jejich činy většinou není frustrace a pocit, že nemají, co si zaslouží. Pak je třeba jasně definovatelný viník (Západ, židé, imigranti), na něž je možné svést zodpovědnost za vlastní neúspěchy. Problém je ale vždy i v osobnosti lidí, kteří takovým vlivům podlehnou. Proto je tak těžké proti teroristům bojovat. Vždy se najdou lidé, kteří budou z vlastních selhání vinit ostatní až tak, že jim to vleze na mozek.


Čtěte také:

Polsko zmařilo chystaný teroristický útok na představitele země

CIF24

Breivik se ve své řeči omlouval nacionalistům, že zabil málo lidí

Střelba na Klause nebyla atentát, ale zoufalý krok, říká pachatel


  • Našli jste v článku chybu?