Menu Zavřít

Spor o Romanovy věžáky na Lužinách jde do finiše. Občany pobouřilo vyhlášené územní řízení

10. 4. 2018
Autor: Miroslav tryner

Občané Prahy 13 se nadále nehodlají smířit s výstavbou polyfunkčních domů nalepených na Obchodní centrum Lužiny. Pobouřilo je vyhlášení územního řízení stavebním odborem Městské části Prahy 13. To bylo vyhlášeno ještě před tím, než ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podnětu k přezkoumání kladného stanoviska pražského magistrátu ke stavbě. Na podání námitek, poslední šanci projekt zastavit, mají kritici čas do 12. dubna. Za stavbou jsou osoby blízké bývalému šéfovi ČEZ Martinu Romanovi.

„Prostřednictvím místního spolku PD Lužiny jsem minulý týden podal námitky k územnímu řízení projektu Polyfunkční domy Lužiny. Jsem přesvědčen, že jsou pádné a s dostatečně silnými argumenty. Pro občany a veřejnost je to poslední šance, jak stavbu zastavit. Námitky se podávají do 12. dubna,“ řekl webu Euro.cz Václav Láska, senátor za Prahu 5 a 13, který veřejnost v boji proti stavbě zastupuje.

Občané Lužin projektu, o nějž se vede ostrý spor od roku 2013, dlouhodobě vytýkají, že nebere ohled na okolí. Vidí v něm zhoršení kvality svých životů, další zahušťování osídlení a neúnosné zhoršení situace s dopravou i s parkováním. Infrastruktura v místě plánované výstavby podle kritiků pro takový nárůst počtu obyvatel ani zdaleka nepostačuje.

Zlom ve sporu ve prospěch developera přišel loni. Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy v červnu 2017 vydal v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) souhlasné stanovisko.

„Posvětil varianty domů Alfa a Beta. Alfa má mít devět nadzemních podlaží a sedm ustoupených podlaží. Je v ní umístěno 140 bytových jednotek a 252 odstavných a parkovacích stání. V projektu Beta je umístěno 75 bytových jednotek a 115 parkovacích míst.


Posuďte sami, zda mají kritici projektu věží u OC Lužiny pravdu, že projekt se do stávají zástavby nevejde:


Senátor Láska pak v září podal podnět k zahájení přezkumného řízení o verdiktu magistrátu na ministerstvo životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí o jeho podnětu ani po více než půlroce nerozhodlo.

„MŽP rozhodne o tom, zda je důvod k přezkumu stanoviska EIA, v nejbližších týdnech,“ sdělila na dotaz Euro.cz Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP. Ostatní otázky ponechala bez komentáře.

Mezitím bylo stavebním odborem Městské části Prahy 13 vyhlášeno k stavbě polyfunkčních domů výše uvedené územní řízení s lhůtou pro podání námitek končící 12. dubna.

Nesouhlasí radnice, občané se chtějí stěhovat

Se stavbou domů „přilepených“ na OC Lužiny od počátku projektu nesouhlasí ani radnice Městské části Prahy 13.

„Vedení městské části Praha 13 s rozhodnutím magistrátu k EIA zásadně nesouhlasí. Rozhodli jsme se rozhodnutí napadnout v rámci odvolání v navazujícím řízení,“ řekl v prosinci 2017 starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Radnice „třináctky“ míní, že magistrát při posouzení záměru vycházel z nesprávných informací, kvůli čemuž podcenil negativní dopady záměru na okolí. Ani zde se ještě o podnětu MČ Prahy 13 nerozhodlo.

Podle informací Euro.cz některým občanům Prahy 13 bydlícím u OC Lužiny vadí plánovaná stavba věžáků natolik, že zcela vážně uvažují o přestěhování.


Plánujete změnu bydliště? Přečtěte si, co vás čeká na úřadech

úřad pardubické městské části


Celý projekt polyfunkčních domů se podle dostupných informací točí kolem lidí blízkých vlivnému manažerovi a bývalému šéfovi ČEZ Martinu Romanovi. Jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které s využitím Romanových peněz rekonstruovala. Centrum bylo znovu otevřeno v roce 2014.

Investorem projektu víceúčelových domů na Lužinách je firma City West Investors, jež přes své projektové firmy vlastní příslušné pozemky. Investora se webu Euro.cz nedaří kontaktovat.

V obou projektových společnostech má pětiprocentní podíl Karel Kopp, Romanův spolupracovník z byznysu z devadesátých let. S Romanovými Kopp spolupracoval na rekonstrukci OC na Lužinách.

Projekt domů Alfa a Beta u Obchodního centra Lužiny

ebf - tip - debata

 OC Lužiny s polyfunkčními domy podle návrhu z prosince 2016.


Čtěte také:

Romanovy věže potřetí. Radnice Prahy 13 je stále proti

Deset let v ČEZ stačilo, říká Roman


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).