Menu Zavřít

Pomáhá Google Hillary Clintonové? Posuďte sami

16. 6. 2016
Autor: čtk/ap

Odpůrcům demokratické kandidátky na prezidenta se nelíbí, že vyhledávač blokuje u jejího jména nápovědu nelichotivých slov.

Americká verze vyhledávače Google manipuluje výsledky svého vyhledávání tak, aby pomohl Hillary Clintonové na úkor Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Taková zpráva se v posledních dnech šíří po internetu.

Nejeden konzervativec v ní vidí potvrzení svých obav ze spiknutí liberálně (rozuměj levicově) smýšlejícího mediálního světa. Pro mnoho liberálů to bylo naopak důkazem, že tvůrci konzervativní propagandy již zešíleli.

Oč tedy jde? Zprávy o manipulaci uváděly zhruba následující argumenty. „Při přípravě zpravodajství o prezidentských primárkách jsme objevili důkazy, že Google zmanipuloval svůj vyhledávač tak, aby to prospělo Hillary Clintonové,“ uvádí například zdroje SourceFed ve videu publikovaném na serveru Youtube (jenž pochopitelně patří Googlu, aby se to nepletlo). „Taková manipulace může ovlivnit výsledek voleb,“ říká SourceFed a dokládá to přiloženou vědeckou studií.

Video SurceFed ukazuje údajnou manipulaci Googlu

Leckomu to může připadat jako za vlasy přitažená konspirační teorie, ale faktem je, že SourceFed si nic z toho, co uvádí jako důkaz, nevymyslel. Základní opěrný kámen pro řečené tvrzení je skutečnost, že při zadání „Hillary Clinton cri“ Google nabídne „Hillary Clinton crime reform“, tedy reformu trestního systému, ačkoli zadání „Hillary Clinton criminal charges“, tedy obvinění z trestného činu, je podstatně frekventovanější.

SourceFed v tom vidí důkaz manipulace s algoritmem Googlu, jenž podle něho má být politicky nestranný. (To si trochu říká o otázku „a co má být?“. Google nemá právně stanovenou povinnost být nestranný - ale budiž.) Jako doklad správnosti svého tvrzení dokládá SourceFed skutečnost, že konkurenční vyhledávače Bing a Yahoo skutečně nabízejí „Hillary Clinton criminal charges“, nebo rovnou „Hillary Clinton criminal“, zločinec, aniž by nabízel cokoli o trestní reformě.

Jeden metr

Stav jedna-nula pro konzervativce však dlouho nevydrží. Google v minulosti několikrát oznámil, že jeho vyhledávač nebude při zadávání nabízet vyhledávání podle hanlivých slov spojených s osobami. „Google Autocomplete a jeho algoritmus nebudou nabízet urážlivé nebo silně negativní vyhledávání při současném zobrazení vlastních jmen,“ uvádí jedno takové prohlášení z května letošního roku. Když to vyzkoušíte, funguje to právě tak. Ani u lidí, kteří byli třeba nedávno odsouzeni, nenabídne klíč „jméno
plus cri“ dokončení „criminal“, zločinec. Bing ani Yahoo takové omezení nápovědy při vyhledávání neprovozují.

Odpůrci Googlu a Hillary Clintonové přesto jistý - byť oslabený - argument v ruce mají, a sice ten, že vyhledávací režim pomáhá prezidentské kandidátce Demokratické strany nepřímo. Spočívá v tom, že když Google automaticky blokuje nápovědu slova jako „zločin“ v souvislosti se jmény, staví to lidi, u nichž by frekvence takového vyhledávání řečenou nabídku ospravedlňovala (tedy včetně Hillary Clintonové), na stejnou startovní čáru jako lidi, u nichž takovou souvislost nikdo nehledá - což je nespravedlivé.

EBF24

Jestli Clintonová skutečně Trumpa ve volbách porazí, uvidíme pochopitelně až v listopadu. Jestli jí k tomu může pomoci nuance v googlovském vyhledávači - o tom si laskavý čtenář jistě udělá obrázek sám již dříve.

Přečtěte si, jak Clilntonová ovládla primárky
Clintonová završila primárky drtivým vítězstvím ve Washingtonu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).