Menu Zavřít

Pomáhal i Kindl s partnery

5. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Transformace Budvaru

EBF24

Chystanou přeměnu národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost ovlivňuje i advokátní kancelář Kindl & Partneři. Firma bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla, hlavního aktéra kauzy na Západočeské univerzitě, se podílela na výběru poradce pro transformaci Budvaru. Kindlova kancelář zastupovala ministerstvo zemědělství (MZe) při přijímání nabídek uchazečů o zakázku v hodnotě 12,5 milionu korun. Svého člověka měla také v hodnotící komisi. Tím byl Milan Telecký z Vysoké školy Karlovy Vary, bratr Daniela Teleckého, předsedy akademického senátu plzeňských práv a Kindlova zastánce. Ze tří zájemců vybrala komise vloni na jaře konsorcium auditorské firmy Deloitte a advokátní kanceláře Kříž a Bělina.
Rozjetou transformaci považuje současný ministr zemědělství Jakub Šebesta za účelný a logický krok. Obhajuje ji tím, že stát dnes nemá ze zisků národního podniku žádný prospěch, pouze daňové příjmy. „Akciová společnost umožňuje vyplácet dividendu akcionářům, tedy státu,“ připomíná Šebesta. Přesto s převodem příliš nechvátá. Jeho úřad totiž tvrdí, že není připravený speciální zákon, dle něhož by se transformace měla uskutečnit. Přitom letos na jaře tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) prohlašoval, že zákon je napsaný a v květnu ho přinese vládě.
„Výběr varianty transformace ale teprve proběhne,“ uvádí nyní mluvčí MZe Petr Vorlíček. Doplňuje, že postup bude záviset na vyjádření jednotlivých zemí k podmínkám převodu ochranných známek. „Budvar obeslal své právní zástupce v 93 dotčených zemích. Zatím dostal 62 odpovědí a zbylé urguje. Některé z odpovědí přitom nevylučují možnost, že zápis nového majitele ochranné známky bude odmítnut. Z řady zemí přišlo neutrální vyjádření,“ upřesnil Vorlíček.
Na kolik zatím vyšla stát příprava prvního kroku k prodeji pivovaru? Milan Telecký si nevzpomíná, kolik kancelář Kindl & Partneři dostala od MZe za právní službu. „Je to již delší dobu, navíc v této advokátní kanceláři už nepůsobím,“ řekl Telecký týdeníku EURO. MZe tvrdilo, že není schopné uvést přesnou výši nákladů spojených s tendrem na takzvaného velkého neboli transformačního poradce. Později jeho mluvčí doplnil, že „malý“ poradce, tedy Kindl & Partneři, dostal za zakázku 714 tisíc korun. Konsorciu firem Deloitte a Kříž a Bělina, coby „velkému“ poradci, ministerstvo dle mluvčího zatím uhradilo 3,5 milionu korun. „V současné době není zřejmé, kolik bude transformačnímu poradci nakonec vyplaceno. Podle smlouvy mají být další částky hrazeny jako odměna až po poskytnutí služeb specifikovaných ve smlouvě,“ dodal mluvčí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).