Menu Zavřít

Pomalé probouzení

21. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Známkou velkého vína je aroma selského dvora

Jižní Itálie a ostrovy, to je poslední z vinařských regionů, který nám zbývá poznat. Šest jeho oblastí obstarává zhruba 40 procent vinařské produkce země. Musíme si ale uvědomit, že toto číslo se vztahuje pouze na kvantum připravených vín. Co do kvality je poměr účasti Jižní Itálie daleko menší – necelých sedm procent. Tento kraj, přestože oplývá příznivými podmínkami pro pěstování révy, zatím nepatřil k elitě producentských míst v zemi. Slunné, horké podnebí a sopečné půdy jsou faktory, které umožňují vysoké vyzrání hroznů. Ovšem tento stav v plné míře nenastal, v Jižní Itálii zatím dominují vína těžká, nasládlá se stopou naoxidování a vyšším alkoholem. Taková jaká se zde tradičně produkovala po staletí. Dnešní vinařské trendy se příliš neprosazují, proto stojí většina produkce jihoitalských oblastí na okraji zájmu a vína jsou konzumována uvnitř regionů. Nicméně i sem již dospěly některé novelizační prvky. Pokusíme se je nalézt.
Apulie je jedna z větších oblastí, její podíl na celoitalské produkci činí asi 14 procent. Mimořádně dobré pěstební podmínky dovolují, při zavedení nových technologií, připravit bohatá a čistá vína. Změny, uskutečňované jednak v obměně pěstovaných odrůd nebo ve zpracování hroznů ve sklepě, napovídají, že vína z Apulie jsou schopna obstát v nelehkém boji o moderního konzumenta. Vedle tradičních odrůd v oblasti po věky pěstovaných, jak jsou Primitivo a Uva di Troia, se ve vinicích objevují stále více Cabernety nebo Merlot. Mezi zřetele hodná vína z Apulie můžeme zařadit například Il Falcone, plné a hluboce probarvené, s výrazným buketem. Jedná se o cuvée z tradičních sort, Uva diTroia, Montepulciano, Bombino Nero a mnohdy i Sangiovese. Vína. Která se mohou zařadit do přehlídky italské TOP nabídky, pocházejí ze sklepů Giuseppe Cala. Rosa de Golfo patří mezi vyhlášená rosé a červená, lehká a voňavá, mohou také směle soutěžit se slavnějšími bratranci v severních oblastech. Primitivo di Manduria jsou suchá nebo polosuchá červená i bílá vína, velmi často fortifikovaná a vcelku příjemná. Mezi známá bílá patří v Apulii Martini Franca, suchá a lehká, připravovaná často jako Spumante.
Basilicata je divoký, hornatý kraj s nabídkou zastaralých, nepříliš atraktivních vín. Z jeho nabídky stojí za zmínku snad jen Aglianico del Vulture. Hrozny pro přípravu těchto vín pocházejí z úbočí stejnojmenné sopky. Chudá půda nutí révu téměř k pláči a to jsou, podle tradic, ty nejlepší podmínky pro kvalitní surovinu. Jmenované víno v provedení Riserva se pyšní barvou tmavých višní, vůní ovoce a chutí s čokoládovými tóny a výraznějšími taniny. Jako symbol vinařství v kraji se stále razantněji prosazují Moscato del Vulture, sladká dezertní vína, nabízená také ve formě Spumante.
Moji zvědavost tentokrát vzbudilo víno Barbera d´ Asti D. O. C., Il Dragone ´90, Luigi Dezzani, Piemont. Jméno vinaře a rok zrození dávají tušit, že jde o zástupce aristokracie mezi italskou nabídkou. Ročník, v zemi jeden z nejlepších, dal „Dragounovi“ do vínku bohatou nazrálost, kterou jeho tvůrci umocnili vnímavým přístupem do excelentních výšin. Vysoká barva s jiskrou, vyrážející z hlubin vína, opulentní, širokorozchodný buket plný hroznů a ovoce, kde se prosazuje i ušlechtilý dřevitý nádech a přebohatá chuť, léty dojemna uhlazená, to je Il Dragone. Nejvíce se ale prosazuje směs vůní a chutí nazývaná „stateček“ nebo „vůně domova“, tedy ta noblesnější aroma selského dvora. Ta jsou známkou skutečně velkého vína.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).