Menu Zavřít

Pomoc za desítku

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Privatizace Unipetrolu

Polský lobbista Jacek Spyra je od poloviny minulého týdne ve vazbě. Protikorupční policie jej stíhá v úplatkářské kauze, která souvisí s privatizací Unipetrolu.
Spyra požadoval po majiteli firmy Agrofert Holding - Andreji Babišovi - úplatek deseti milionů korun. Výměnou za to sliboval, že jej zbaví problémů v Polsku. Spyra údajně tvrdil, že vysocí polští státní představitelé mají zájem na kriminalizaci osoby Babiše a že je schopen tyto snahy zastavit včetně údajného vydání eurozatykače.
Policie zatkla Spyru a jeho společníka v pondělí 28. května na schůzce se zástupci firmy Agrofert Holding v centru Prahy, kde mělo dojít k předání požadované částky. Žádné peníze však nedostal; Agrofert vše oznámil policii. A Babišova firma navíc podala na Spyru trestní oznámení.
Státní podíl v Unipetrolu získal před dvěma lety polský PKN Orlen. Okolnostmi prodeje, který měla údajně provázet korupce, se již dlouhé měsíce zabývají polští a čeští vyšetřovatelé. V Česku spustila aféru TV Nova, která zveřejnila záběry skryté kamery. Na nich si někdejší šéf sociálně demokratických poslanců Zdeněk Doležel údajně řekl o pětimilionový úplatek. Výměnou za to, že do privatizační hry opět zapojí společnost Seta, za niž lobboval právě Spyra. Ten se na několika záběrech skryté kamery rovněž objevil.
„Jediným původcem informací o údajné korupci při privatizaci společnosti Unipetrol byl právě Spyra, jenž svými aktivitami v roce 2005 takzvaný skandál rozpoutal. Společnost Agrofert je od samého počátku přesvědčena, že jde o uměle vyvolanou kauzu, jejímž cílem je poškodit její obchodní zájmy,“ upozornil mediální zástupce firmy Miloš Růžička.
Spyra přitom ještě v roce 2005 - krátce po vypuknutí „kauzy Unipetrol“ - v rozhovoru pro týdeník EURO tvrdil, že se s Babišem nikdy nesetkal ani obchodně nejednal. „Pokud budu mít příležitost se s ním někdy setkat, rád mu všechno vysvětlím,“ uvedl tehdy Spyra. Zřejmě nezvolil ty správné argumenty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).