Menu Zavřít

Pomocná ruka studentům i univerzitám. Startup Youni, který usnadňuje přijímačky, získal od českých Soulmates Ventures 15 milionů korun

Dnes
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Soulmates Ventures
  • Rumunský startup Youni se snaží pomoci středoškolským studentům s tím, aby se dostali na svoji vysněnou univerzitu
  • Platforma celý přijímací proces výrazně usnadňuje rovněž vysokým školám, a to třeba díky využití umělé inteligence
  • V novém investičním kole firma na svůj rozvoj obdržela celkem 23 milionů korun, přičemž 15 milionů poskytli čeští Soulmates Ventures

Asi každý člověk, který někdy absolvoval přijímací řízení na vysokou školu, může potvrdit, že se o žádnou příjemnou činnost rozhodně nejedná. Kromě obav a stresu z případného odmítnutí je celý proces časově velmi náročný, a to hlavně kvůli přípravě na testy, ale také z důvodu shánění nezbytných informací a podkladů, jež se u jednotlivých univerzit většinou liší.

Nepříjemné zkušenosti s přijímačkami chce podstatně změnit rumunský startup Youni. Firma založená v roce 2017 už pomohla více než šesti tisícům studentů z celého světa dostat se na jejich vysněnou a zároveň nejvhodnější univerzitu. Společnost se ale nezaměřuje jen na uchazeče, protože celý přijímací proces zjednodušuje i jednotlivým vysokým školám.

Outstream Placeholder

Díky dosavadním úspěchům nyní Youni obdrželo v seedovém kole na svůj další rozvoj celkem 23 milionů korun. Nejvyšší investici přitom startup získal od českých Soulmates Ventures, kteří jej podpořili částkou 15 milionů korun. Další finance zajistil rumunský fond Early Game Ventures, který do společnosti investoval dalších zhruba osm milionů.

Youni poradí s přípravou na testy

Rumunská firma zájemcům o vysokoškolské studium nabízí pomoc téměř se vším, co se přijímacího řízení týká. Celý systém funguje tak, že nejprve si každý uživatel vytvoří podrobný profil, kde uvede své zájmy, cíle, studijní výsledky a dosažené úspěchy. Na základě těchto údajů pak algoritmy využívající umělou inteligenci (AI) doporučují vhodné studijní obory a univerzity.

„Při hledání vysoké školy jsem vlastně nevěděl, který obor je pro mě nejvhodnější. Navíc tou dobou v Rumunsku nebylo možné se ke studiu na univerzitě přihlásit online a všechny informace byly schované na mnoha různých platformách, což pro mě bylo časově i psychicky náročné,“ uvedl Andrei Nicolae, zakladatel a CEO Youni

Když jsem pracoval v Německu ve školství, viděl jsem, že se s podobnými obtížemi potýkali také místní studenti. Proto jsem se pustil do vývoje inteligentní platformy, která by nabídla univerzální pomocnou ruku všem studentům,“ doplnil dále.

Aby měli neslyšící jednodušší život. Čeští Soulmates Ventures spolu s irským fondem zainvestovali do britského startupu Signapse
Přečtěte si také:

Aby měli neslyšící jednodušší život. Čeští Soulmates Ventures spolu s irským fondem zainvestovali do britského startupu Signapse

Po samotném výběru vhodné vysoké školy už přicházejí na řadu další kroky, kdy startup uchazečům poradí třeba s procesem podání přihlášky. Studenti ale mohou v Youni využít i ověřené lektory, kteří jim pomohou připravit se na často používané testy z jazyků či matematiky, jako jsou TOEFL, IELTS, A Levels/GCSE, SAT nebo International Baccalaureate (AA/AI).

Úspěšnost u přijímaček je až stoprocentní

Platforma uživatelům nabízí také podporu při žádostech o stipendia. Youni díky AI vyhledává nejlepší stipendijní možnosti dle oboru a individuálních potřeb, což umožňuje přístup ke vzdělání i studentům ze znevýhodněného prostředí. Za poslední dva roky už se firmě takto podařilo získat stipendia v celkové hodnotě 52 milionů dolarů, tedy téměř 1,2 miliardy korun.

Kromě všech již zmíněných výhod mají uchazeči k dispozici rovněž možnost konzultací s poradci pro vzdělávání. Celkovým cílem Youni je tedy poskytnout studentům komplexní podporu na jednom místě a pomoci jim s osobnostním a profesním rozvojem. 

Deset milionů eur do lepšího zemědělství. Swedbank AB a Soulmates Ventures investují do firmy eAgronom
Přečtěte si také:

Deset milionů eur do lepšího zemědělství. Swedbank AB a Soulmates Ventures investují do firmy eAgronom

Jak se přitom ukazuje, tato pomoc může být opravdu zásadní, protože klienti platformy dosahují u přijímaček úspěšnosti ve výši až sto procent. A týká se to i těch nejprestižnějších vzdělávacích institucí, jako jsou Harvard University, University of Cambridge nebo LSE.

„Nalézt ten správný studijní obor a uspět v přijímacích zkouškách je pro studenty často velmi složité. Potřebují získat ucelené informace, nasměrovat a podpořit. Využívat pro tento účel škálovatelné a moderní digitální technologie považujeme za vynikající myšlenku, která má potenciál zjednodušit mladým lidem cestu k ideální profesní dráze,“ řekl Hynek Sochor, zakladatel a řídící partner Soulmates Ventures.

Jeden milion studentů za rok

Jak již bylo zmíněno, kromě samotných uchazečů Youni zjednodušuje přijímací proces také univerzitám. Ty jej mohou díky využití pokročilé technologie s umělou inteligencí optimalizovat, což se projevuje především automatickým vyhledáním nejvhodnějších uchazečů pro konkrétní obory. Nasazením Youni tedy odpadá potřeba rozsáhlých přijímacích týmů, což vysokým školám může přinést úspory peněz i času. Ostatně i proto startup už získal exkluzivní partnerství v přijímacím procesu na několika univerzitách v Německu a Švýcarsku.

CIF24

Peníze získané v rámci současného investičního kola hodlá společnost vynaložit hlavně na škálování a zdokonalení AI platformy využívané univerzitami během přijímacího řízení. Dalším cílem Youni je posílit své postavení na trzích v Americe, Velké Británii a Austrálii. Díky tomu chce platforma v příštím roce pomoci s přijímačkami celkem jednomu milionu studentů.

„Vzdělání je základ pro řešení globálních výzev a rozvoj smysluplných inovací. Youni pomáhá studentům objevit jejich potenciál a najít univerzity, které jim poskytnou ideální prostředí pro rozvoj. Díky tomu pak mohou naplno využít svůj potenciál a přispět k pozitivním změnám ve světě. Tato schopnost propojit talentované uchazeče s vhodnými univerzitami byla klíčovým důvodem naší investice,“ uzavřel Sochor ze Soulmate Ventures.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).