Menu Zavřít

Pomohly i dcery

4. 11. 2005
Autor: Euro.cz

ČEZ

CIF24

PRAHA (foj) - Nejziskovější českou firmou je za prvních devět měsíců letošního roku koncern ČEZ. Firma oznámila, že za leden až září její nekonsolidovaný čistý zisk meziročně vzrostl o 94 procenta na 13,4 miliardy korun.
Velký vliv na růst zisku měla výplata dividend od dceřiných firem koncernu, které stouply z loňských 2,3 miliardy na letošní čtyři miliardy korun. Jen tři distribuční společnosti v Bulharsku, za které ČEZ zaplatil přes devět miliard korun, vynesly za devět měsíců zhruba půl miliardy.
„Stejně jako v prvním pololetí se na meziročním růstu provozních výnosů podílí zejména dvouciferný růst domácích i exportních cen elektřiny, protože objem dodávek ze zdrojů ČEZ se meziročně snížil,“ konstatoval analytik firmy Atlantik FT Roman Cenek. Energetický koncern totiž meziročně prodává elektřinu na českém trhu v průměru o 11,1 procenta dráže, exporty dokonce o 23,3 procenta.
Tržby ČEZ meziročně stouply téměř o devět procent na 49,8 miliardy korun, naopak výroba elektřiny klesla o tři procenta na 44,2 terawatthodiny. ČEZ rovněž uvedl, že za prvních devět měsíců roku vzrostla poptávka po elektřině v tuzemsku o 2,3 procenta na 42 terawatthodin. Zhruba stejné tempo růstu ČEZ očekává i v příštích pěti letech. Rostoucí poptávka zvýšila prodej elektřiny v tuzemsku, na druhé straně přímý export ČEZ poklesl o více než třetinu. Na příští rok má firma zatím uzavřeny smlouvy na prodej 38,5 TWh elektřiny, meziročně zhruba o čtyři procenta více. Velkoobchodní cena elektrické energie by měla být zhruba o patnáct procent vyšší než letos. Vedení ČEZ minulý týden upravilo odhad čistého zisku za letošní rok z původních 15,2 miliardy na 17,2 miliardy korun. Firma hodlá vydělané peníze použít především na další akvizice a výplatu dividend.

  • Našli jste v článku chybu?