Menu Zavřít

Pomsta bývalého klienta?

28. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Česká exportní banka

WT100

Skupina zaměstnanců České exportní banky (ČEB) poslala loni v prosinci premiérovi Janu Fischerovi anonymní dopis, v němž si stěžuje na svého šéfa Lubomíra Pokorného a obviňuje ho z korupce a klientelismu. Pokorný tvrdí, že jde o dezinformační kampaň jednoho z bývalých klientů ČEB. „Ten velmi podobnou rétoriku užíval v loňském roce, aby odvrátil pozornost od velmi nestandardních transakcí, jichž se dopustil a které byly předmětem zkoumání orgánů činných v trestním řízení a jsou v současnosti dále prošetřovány,“ tvrdí Pokorný. O koho jde, ale neupřesnil.
Veřejně známým bývalým klientem ČEB, kterého vyšetřuje protikorupční policie, je pouze společnost Škodaexport ze skupiny ČKD Group. Vyšetřování se týká zakázek v souvislosti s výstavbou dvou elektráren v Pákistánu za stovky milionů eur. Projekt spolufinancovala ČEB. Loni se Škodaexport přejmenoval na PA Export a je v insolvenčním řízení. Výkonný šéf PA Export Jan Petr týdeníku EURO sdělil, že s ČEB má korektní vztahy. Považuje za vyloučené, že by taková iniciativa vzešla od jeho lidí.
Stížnost je na hlavičkovém papíře ČEB a obviňuje Pokorného, že od významných klientů vyžaduje „všimné“ za poskytnutí úvěru. „Jsou poskytovány úvěry společnostem úzce napojeným na Lubomíra Pokorného, a to v řádech stovek milionů korun, o kterých se již nyní ví, že nebudou nikdy splaceny,“ uvádí se v dopise. Pokorný prý rovněž poskytuje statisícové odměny svým poradcům téměř za nic. Banka je pod vedením Pokorného neustále zatahována do nesmyslných soudních sporů, píše anonym a pokračuje, že banka tím ztrácí renomé. „Mohu ujistit, že žádná z účelově uváděných dezinformací se nezakládá na pravdě,“ říká Pokorný a dodává: „Co se týká sporů vedených bankou, tak jsou vedeny snahou ochránit ČEB a Českou republiku. Většinou se týkají případů starých několik let a díky naší důsledné přípravě na ně jsme zabránili škodám velkého rozsahu.“
Dopis prý dostalo i ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu. Kancelář předsedy vlády Jana Fischera tvrdí, že takový dokument nemá. Totéž říká i další adresát – ministerstvo financí. Banka je přitom významnou státní institucí, která rozhoduje o miliardových zakázkách na podporu exportu. „O ničem nevím, něco takového si ale ČEB musí vyřešit uvnitř. Pokud by bylo nějaké oficiální vyjádření orgánů ČEB, teprve pak se k tomu budu vyjadřovat,“ reagoval na dotaz týdeníku EURO ministr financí Eduard Janota.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).