Menu Zavřít

Ponorka k pronajmutí

13. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Nizozemská firma nabízí veřejnosti pronájem miniponorky, která je schopná se ponořit sto metrů pod hladinu a vydržet tam osm hodin

Žít alespoň chvíli dvacet tisíc mil pod mořem bylo asi někdy v životě snem každého, kdo se ponořil do stejnojmenné knihy Julese Verna. Dosud se ovšem takový člověk až na výjimky musel spokojit s prohlídkou ponorky v nějaké turistické destinaci, případně s kurzem potápění. Zažít delší čas v takřka vlastní ponorce je relativně dostupné teprve od letošního léta. Nizozemská společnost U-Boat Worx nabízí pronájem miniponorek po celém světě. Pravda, tak hluboko jako Nautilus kapitána Nema se ani jedna z nich neponoří a je třeba si na takový zážitek vyšetřit více času i peněz.

KL24

Šance i pro výzkum

U-Boat Worx se představila na letošním veletrhu turismu ITB Berlin 2011 a je vůbec první firmou, která od konce července pronajímá po celém světě ponorky k osobnímu využití. Na minimální dobu jednoho měsíce si mohou zájemci zapůjčit stroj a absolvovat vlastní průzkumné mise nebo prostě jen prohlídku podmořského života.
„Budou se cítit jako praví objevitelé, když se ponoří do neprobádaných hloubek až sto metrů pod hladinou,“ říká možná až příliš nadšeně mluvčí společnosti U-Boat Worx Charlotte Schrootsová s tím, že několik klientů firmy už nabídku pronájmu miniponorek využilo. Prý si je nechali zapřáhnout za své vlastní jachty.
Podmořský výlet si mohou dovolit pouze ti, kdo jsou ochotni zaplatit cenu 75 tisíc eur za měsíc, tedy téměř dva miliony korun. Do ceny se přitom započítává ponorka s příslušenstvím i nezbytnou posádkou – kapitánem a „pozemskou“ obsluhou.
Aktuálně nabízí U-Boat Worx k pronájmu ponorky ve dvou podobách, které firma na konci září předvedla na jedenadvacátém ročníku Monaco Yacht Show. Oba modely dosáhnou maximální hloubky sta metrů, jsou vybaveny klimatizací a nabízejí výhled v rozsahu 360 stupňů. C-Explorer 2 je o něco menší stroj, který pojme dvě osoby, tudíž s kapitánem na můstku zbývá jen jedno místo pro podmořského turistu. Výlet ve dvou si mohou nadšenci vyzkoušet v o něco větším modelu C-Quester 3. Výrobce ve svých materiálech ujišťuje, že posádka ponorky zůstane po celou dobu suchá a nevystavuje se hrozbě nevolnosti z dekomprese, která leckdy přichází při obyčejném potápění.
Ačkoli taková měsíční podmořská dovolená zůstane pro běžné výletníky asi jen nesplněným snem, otevírá nabídka U-Boat Worx spoustu možností. Do svých zájezdů by mohli pronájem ponorky zařadit například cestovní kanceláře a cenu za pronájem tak rozdělit mezi více zájemců. Stejně tak se mohou ponorky hodit vědeckým týmům, pro něž kvůli nákladům stavba či koupě ponorky nepřicházejí v úvahu.
Kromě toho, že za zmiňovanou cenu nabízejí zástupci společnosti konzultace k výběru ponorky, která se pro daný úkol nejlépe hodí, je možné jejich stroje vybavit dodatečným zařízením. Kromě doprovodného plavidla, silnějších světel a kamery s vysokým rozlišením jde například o robotické rameno, které je schopné manipulovat s předměty na mořském dně nebo sbírat vzorky. Další možností je sběrač vzorků připevnitelný ke dnu ponorky.

A ještě hlouběji

Zakladatel společnosti U-Boat Worx Bert Houtman si stavbu vlastních soukromých ponorek vysnil už v osmdesátých letech, jak uvádí server SuperYachts.com. Firmu, která pronájem od letošního roku nabízí, byla založena v roce 2005. Ponorky, které se staví v sídle společnosti v nizozemském městě Breda, jsou podle magazínu jedněmi z nejinovativnějších „hraček na trhu“.
Firma se nespokojí jen se svými aktuálními miniponorkami a do konce roku chce představit ještě o něco větší stroj. Svou flotilu se chystá rozšířit o model C-Explorer 5. Jak už název napovídá, tato ponorka pojme celkem pět pasažérů, navíc má být schopná dosáhnout hloubky až 300 metrů. Podobně jako její menší sestry bude poháněna akumulátory lithium-ion a několika elektromotory zajišťujícími dobrou manévrovatelnost. Pod vodou má vydržet na jedno nabití až osm hodin a dosahovat by měla rychlostí čtyři uzly za hodinu (7,5 km/h) na hladině a 2,5 uzlu pod ní. Podle magazínu Gizmag ji firma plánuje nabízet i k prodeji za cenu přibližně 966 tisíc eur (asi 24 milionů korun).

  • Našli jste v článku chybu?