Menu Zavřít

Poplach kolem Le terroiru

15. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Kulinářství

EBF24

„Hepnar končí!“ „Kdo koupí Punčochu?“ Poplašné zprávy se rozeběhly Prahou. Zaujalo mne to, jsem na Le terroir fanda a považuji tu restauraci za jednu z nejlepších ve městě vůbec. V odborném hodnocení týdeníku EURO například získala jako jedna ze čtyř nejvyšší ocenění (více příští týden v příloze TOP 50 pražských restaurací). Restaurant s vinotékou patří vinařskému expertovi Vítu Hepnarovi a Davidu Železnému, synovi europoslance Vladimíra Železného.
Víta Hepnara jsem našel, abych se vyptal, co že za těmi pověstmi stojí.
„Není na nich zbla pravdy. Mohly ale vzniknout z jediného, praktického důvodu. Rozhodli jsme se zavést dva zavírací dny, neděli a pondělí. Zaprvé je to obvyklé u špičkových restaurací v západní Evropě, hlavně by to však mělo mít kladný dopad na naše služby.“
Jak se ale polepší hostům tím, že na dva dny podnik zavře? Vít Hepnar uvedl tři důvody: Za prvé v restauraci bude jediná směna lidí na place i v kuchyni, tím by se měla odbourat poněkud rozdílná kvalita služeb. Za druhé šéfkuchař restaurantu Jan Punčochář, řečený Punčocha, bude mít více prostoru pro sestavování menu, které týden co týden obnoví. A konečně za třetí, získaný čas hodlá Vít Hepnar využít k častějším výjezdům za vinaři. „Víte, že dávám přednost výběru vín od vinařů, s nimiž se osobně znám. A dále se výjezdů bude moci zúčastňovat i šéfkuchař. Chci, aby měl naše vína 'napitá' a mohl připravit jídla, šitá k nim na míru. Tedy jaksi opačný postup, než bývá zvykem.“
Do čtvrtého roku své existence tedy vstoupí Le terroir s tisícovkou evropských vín na vinném lístku, což je výběr ojedinělý u nás a mimořádný i v evropském měřítku.
Kromě toho získaný čas míní tým Le terroiru využít také k dokončení připravované kuchařské knihy s nejúspěšnějšími recepty. I tento počin bývá zvykem v elitních evropských restauracích.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).