Menu Zavřít

POPLATKY A ZISKY ROSTOU

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká pošta

PRAHA (ČTK) – Pravidelné zvyšování poplatků přináší České poště nemalé zisky. Za loňský rok vydělala o třetinu více než v roce 1999. Čistý zisk vzrostl na 618,9 milionu korun, tržby stouply jen o osm procent na 13,2 miliardy korun. Pošta v loňském roce výrazně zdražila své služby: vnitrostátní ceny se zvýšily téměř o devět procent a sazby za dvanáct základních služeb podléhajících věcné regulaci o patnáct procent.

Letos Česká pošta základní vnitrostátní poplatky nezvyšovala, jenom sjednotila sazbu za posílání pohledů a dopisů. Očekává hrubý zisk okolo 650 milionů korun oproti loňským 851 milionům. Pro příští rok však chce prosadit zdražení cen v průměru o šest procent. Tento návrh plánuje pošta předložit ministerstvu financí do 30. června.

MMF24

Podnik hodlá v tomto roce stejně jako loni investovat přes miliardu korun, především do automatizovaných přepážek a do dokončení motorizace a obnovy budov. Novým projektem je budování třídících center v regionech a on–line propojení poštovní sítě, na které by v dalších letech mohlo navázat budování informačních terminálů pro veřejnost.

Pošta letos propustí pět set lidí z více než čtyřiceti tisíc zaměstnanců. Průměrná mzda, která loni dosáhla 11 815 korun, se má zvýšit o šest procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).