Menu Zavřít

POPOTAHOVÁNÍ KVŮLI RICHOVI

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

USA

WASHINGTON (FT) – Bývalý americký prezident Bill Clinton má opět potíže. Státní zástupce a FBI začali v uplynulém týdnu vyšetřovat, zda se v souvislosti s udělením milosti miliardáři Marcu Richovi, žijícímu v zahraničí, nedopustil trestného činu.

Jeho podstatu charakterizoval britský list Financial Times jako „milost za peníze . Vyšlo totiž najevo, že Rich, který vydělal miliardy dolarů spekulačními operacemi na komoditních burzách (EURO 7/2001), byl dlouhá léta štědrým sponzorem kandidátů Demokratické strany ve volbách.

Rich uprchl ze Států, kde byl už v roce 1983 obviněn z rozsáhlých daňových úniků a také z obchodování s nepřátelskými zeměmi. Zřekl se amerického občanství a nyní má podle německého deníku Die Welt španělský a izraelský pas. Protože americké zákony říkají, že cizinci nesmějí finančně podporovat volební kandidáty v USA, Richovi zřejmě jako „kanál posloužila jeho bývalá manželka Denise. Ta demokratickým kandidátům během minulého desetiletí věnovala přes milion dolarů včetně podpory Hillary Clintonové v souboji o senátorské křeslo. Asi 450 000 dolarů obdržela také Clintonova soukromá nadace, jež chce v Arkansasu vybudovat prezidentskou knihovnu.

MMF24

Exprezident Clinton podezření z trestného činu odmítá jako nepodložené. „Rozhodl jsem o udělení milosti z podstaty věci, nikoliv kvůli Richovým darům, prohlásil. Z případu, jímž se ještě před zahájením oficiálního vyšetřování zabývaly i dva výbory Kongresu, nemá radost ani současný prezident George W. Bush. Ten by raději viděl, aby se zákonodárci intenzivně zabývali jeho návrhy, zejména daňovými.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).