Menu Zavřít

Poprvé na US Open

7. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Světová jednička Annika Sörenstamová neuspěla

Letošní US Women´s Open bylo pro českého diváka zajímavé dvojnásobně. Poprvé se totiž jakéhokoli major turnaje zúčastnila česká hráčka. Jana Peterková sice na cut nedosáhla, ale i tak je možné hodnotit její výkon jako skvělý.
Na ženském open se prosadily hlavně mladé hráčky. Vítězkou se stala Korejka Birdie Kim neuvěřitelným birdíkem na poslední jamce, když ji trefila přímo z bunkeru. Jak se zdá, přijaté jméno Birdie jí patří po právu. Za svoje vůbec první vítězství na LPGA Tour inkasovala 560 tisíc dolarů, což je údajně nejvyšší částka, jakou kdy žena za výhru získala.
Dlouho to vypadalo, že na titul dosáhne další zástupkyně nové generace Morgan Presselová, která se v sedmnácti letech mohla stát nejmladší vítězkou US Open. Nástup mládí podtrhla děleným druhým místem devatenáctiletá Brittany Langová. Kvůli špatnému závěru vypadla z boje o vítězství patnáctiletá Michelle Wieová, která skončila na děleném 23. místě s favorizovanou Sörenstamovou. Osmnáctiletá Paula Creamerová rovněž nezvládla poslední kolo, byť nakonec byla o čtyři příčky lepší.
Zkušeným favoritkám se příliš nedařilo. Letos téměř nepřemožitelná světová jednička Annika Sörenstamová se těšila na zisk letošního již třetího major turnaje, ale neuspěla a sen o Grand Slamu vzal po průměrném výkonu za své.
Jana Peterková z Karlových Varů, která již delší čas studuje ve Spojených státech, v prvním kole zahrála 77 ran, ve druhém přidala dalších 81 ran a o osm úderů nepostoupila. Až za ní se umístila Laura Daviesová a další skvělé hráčky, takže konečné dělené 131. místo lze považovat za úspěch.
Jeden z největších talentů světového golfu Wieová se jako první žena v historii dokázala kvalifikovat na mužské mistrovství americké golfové asociace. Rodačka z Havaje si vybojovala účast na šampionátu díky vítězství na amatérském turnaji v Belle Vernonu, o které se podělila s Artiem Finkem. Wieová se dvakrát pokoušela o start na mužském US Open, ale byla neúspěšná.

  • Našli jste v článku chybu?