Menu Zavřít

Poradíme až za hrob

2. 10. 2012
Autor: Redakce

Samostatnost při rozhodování. Ta bývá jednou z významných položek v životopisech uchazečů o práci v kterémkoliv oboru od středního managamentu výš. Jenže zdá se, že lidem právě tato vlastnost stále více chybí. Západní civilizace si totiž vypěstovala na jakoukoliv činnost poradce.

Abychom se nepřežírali a necpali výhradně bůčkem, ale zkusili sem tam nějakou tu zeleninu, na to máme nutričního specialistu. Neutrácet za hlouposti, spořit a vyznat se ve světě spotřebitelských úvěrů, spořicích účtů a hypoték nám pomůže finanční poradce.

Svatební šílenství nejlépe zvládají profesionální svatební plánovači. Po úspěšně odříkaném „ano“ nastupují manželské poradny, do nichž některé páry pro jistotu zajdou už před svým velkým dnem. Asi aby si to natrénovaly. A v tomto výčtu by se dalo pokračovat.

Teď má Česko horkou novinku. Minulý týden podle zprávy serveru iDnes absolvovali, a tím pádem certifikát na vykonávání profesionálního radění získali první poradci pro pozůstalé. Pomohou se zařízením pohřbu, objednáním rakve či vlídným slovem. To vše dokonce pod záštitou ministerstva pro místní rozvoj, jež má ve svém ranku i pohřebnictví.

Ve vší úctě k dámám, které zkoušky z pohřebního poradenství složily, a jejich vůli pomáhat zlomeným pozůstalým, obávám se, aby se z tohoto oboru nestala další položka v seznamu snobů. Aneb, že bude patřit k dobrému tónu v jisté společnosti, aby vám tu rakev někdo vybral, aby byla šik.

Je příjemné nechat za sebe rozhodovat jiné, co máte mít na sobě, co budete jíst nebo kam máte jet na svatební cestu. Ovšem vytrácí se právě kouzlo toho, že rozhodujete o svém životě sami a přichází uniformita jako v Číně v době velkého Maa.


Čtěte další komentáře Adama Junka

Drzá hloupost politiků

Nečas versus dalajlama

MMF24

Neexistující zaměstnavatel snů


Na druhou stranu, díky novému poradenskému oboru by mohla „fenomenální“ herečka Jennifer Lopez natočit pokračování filmu Svatby podle Mary, kde hrála profesionální svatební poradkyni, která své zákaznici vyfoukne ženicha. Jen nevím, zda by byl dost romantický příběh o tom, jak klofla na pohřbu zdrceného vdovce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).